19 februari 2023

Eerbetoon aan de grote Bourgondische kok Bernard Loiseau

Op 24 februari 2023 is het 20 jaar geleden dat Bernard Loiseau op tragische wijze het leven verliet. Hij behoorde tot de grote Franse chef-koks. Met drie Michelin sterren bracht hij zijn restaurant, La Côte d’Or, in Saulieu op het allerhoogste niveau.

Zijn weduwe Dominique Loiseau en de drie kinderen – Bérangère, Bastien, en Blanche – hebben nadien zijn levenswerk voortgezet. Ze bouwden het restaurant uit tot een imperium met als kernwaarden: uitmuntendheid, hartelijkheid, verankering in de Bourgogne, en innovatie.

Le Relais Bernard Loiseau, met restaurant La Côte d’Or (tegenwoordig twee Michelin sterren), bleef het hart van hun bedrijf. L’authenticité du goût, de authenticiteit van smaak, is de culinaire signatuur van dit restaurant. In de tuin achter Le Relais ligt de spa met bistro Loiseau des Sens die op werkdagen is geopend. De Hostellerie La Tour d’Auxois, tegenover Le Relais, is eveneens onderdeel is van het bedrijf. Verder heeft de familie in Dijon restaurant Loiseau des Ducs (één Michelin ster) en in Beaune restaurant Loiseau des Vignes. Later dit jaar, aan het eind van het tweede kwartaal, wordt in Besançon de bistro Loiseau du Temps geopend.

Met een reeks activiteiten wordt Bernard Loiseau dit jaar herdacht en wordt eer aan hem betoond. De Hommage start met een mis op 24 februari in Saulieu en op 27 februari in Parijs. De Cité de la Gastronomie et du Vin in Dijon organiseert van 27 februari tot en met 5 maart het festival Hommage dat bestaat uit masterclasses en demonstraties. Op maandag 27 februari vindt de uitreiking van de Trophée Culinaire Bernard Loiseau plaats. Aan het einde van het festival, op zondag 5 maart, wordt in een pop-up winkel oud serviesgoed verkocht van La Côte d’Or. De Loiseau restaurants serveren het gehele jaar Hommage gerechten. Daarnaast zijn in La Côte d’Or ook diners gepland met andere grote Franse chef-koks achter het fornuis. Restaurants in het buitenland (Sao Paulo, New York, Tokyo en Kobe) verzorgen eveneens een Hommage lunch of diner.