31 augustus 2022

Druivenoogst in volle gang

In de Bourgogne is de druivenoogst in volle gang. Sinds 16 augustus worden de druiven voor de mousserende Crèmant de Bourgogne binnengehaald. Die zijn altijd als eerste aan de beurt omdat ze wat meer aciditeit moeten hebben dan de druiven voor de “stille” (niet-mousserende) wijnen.

In de afgelopen week zijn de eerste wijnboeren ook gestart met het plukken van de druiven voor de stille wijnen. Ze beslissen zelf wanneer ze gaan oogsten. Dit jaar lopen de startdata voor de oogst nogal uiteen omdat de wijnstokken verschillend reageerden op de kleine hoeveelheid regen die er is gevallen.

Eind augustus is de oogst ingezet in de Mâconnais, de Côte Chalonnaise, de Côte de Beaune en de Côte de Nuits. Begin september volgen Chablis en de Grand Auxerrois en daarna de Haute Côte de Beaune et de Haute Côte de Nuits.

Het BIVB (Bureau Interprofessionel des Vins de Bourgogne) is zeer optimistisch over de kwaliteit van dit wijnjaar: de druiven zijn mooi en gezond, en het zijn er zeer veel. Heel wat beter dan het magere wijnjaar 2021.