Museum en Park Buffon

Museum en Park Buffon

Rue du Parc, 21500, Montbard

Een uniek museum en park op de plek waar de Franse natuuronderzoeker Buffon woonde en werkte.


Georges-Louis Leclerc, graaf van Buffon, was natuuronderzoeker, hoofd van de tuinen van koning Louis XV en lid van de Franse Wetenschappelijke Academie. Door zijn positie had hij toegang tot één van de belangrijkste natuurhistorische collecties van Europa, de beste wetenschappelijke instrumenten en het werk van de grote geesten van zijn tijd. Op basis van die informatie stelde hij, in 36 delen, een wetenschappelijke beschrijving op van de natuurlijke geschiedenis.

Buffon erfde in de 18e eeuw de ruïnes van het kasteel van Montbard dat ooit van de hertogen van Bourgondië was geweest. In één van de torens, de Saint-Louis toren, richtte hij een bibliotheek in en op de resten van het kasteel liet hij een park aanleggen. Zijn werkruimte, cabinet, was op de wallen aan de westzijde van het terrein. Alleen al vanwege de muren, bedekt met aquarellen die de natuurlijke geschiedenis van de vogels uitbeelden, is dit cabinet een bezoek waard.

In de oude stallen van het kasteel van Montbard is een museum ingericht dat inzicht biedt in de ontwikkeling van de wetenschap dankzij het werk van Buffon en zijn team. De collectie omvat ruim 3.800 objecten waarvan er bijna 400 permanent worden geëxposeerd. Daarnaast worden er ook tijdelijke exposities georganiseerd. Die hebben eveneens een relatie met het werk van Buffon en de geschiedenis van de wetenschap.

De beide torens, de wallen en ondergrondse ruimte zijn de zichtbare resten van het oude kasteel. De 46 meter hoge Aubespin toren heeft vier gewelfde ruimten en een terras met een bijzonder uitzicht over Montbard en de Brenne vallei. In de Saint-Louis toren had Buffon een studiekamer, een laboratorium en een bibliotheek.

Buffon gebruikte het park, met 14 terrassen, als een plek om te experimenteren. Er zijn bijna 500 verschillende soorten bomen te zien. De moestuinen van het park dienden als inspiratiebron voor tekeningen in de encyclopedie van Diderot en Alembert. De gemeente Montbard is bezig met een project om het park z’n oude identiteit en glans terug te geven.

Het museum is normaliter op dinsdagen, en van oktober tot maart ook op maandagen gesloten. De torens en het cabinet van Buffon kunnen via een (Franstalige) rondleiding worden bezocht. Zie voor actuele tijden en prijzen de website van het museum. 

Het is de moeite waard om een bezoek aan museum en park te combineren met een bezichtiging van de Smederij van Buffon die iets buiten Montbard ligt.