Smederij van Buffon

Smederij van Buffon
La Grande Forge de Buffon
21500, Buffon

Een industrieel monument uit de 18e eeuw, gebouwd door de beroemde natuuronderzoeker Buffon.


De grote smederij in Buffon, gelegen aan het Canal de Bourgogne, is een industrieel monument uit de 18e eeuw met een fabriek en woningen waarin destijds zo’n 30 medewerkers met hun gezin waren gehuisvest.

De fabriek bestaat uit een hoogoven (winning van ijzer uit erts), een raffinaderij (verbetering van de kwaliteit van het ijzer) en een verwerkingshal (productie van platen en buizen). Bijzonder voor die tijd was de geïntegreerde aanpak: de drie fasen van de productie gebeurden allemaal in dezelfde fabriek, doch in verschillende hallen.

Opvallend is ook de vorm van de raffinaderij die als een boeg in het water ligt. Die constructie had twee doelen: meer waterkracht opwekken voor het waterrad en een overstroming van het gebouw voorkomen.

De hoogoven werd in 1769 in gebruik genomen. Het complex is gebouwd door de natuuronderzoeker Georges-Louis Leclerc, graaf van Buffon. Hij is vooral bekend door zijn wetenschappelijke beschrijving, in 36 delen, van de natuurlijke geschiedenis. Dat was in die tijd een bestseller. In Montbard, vlakbij Buffon, is het Museum van Buffon te vinden.

Buffon was 60 jaar toen hij besloot om zijn kennis en ervaring in te zetten voor de ijzerwinning in zijn streek. In de Côte d’Or werd al sinds de oudheid ijzererts gevonden. Er was altijd voldoende hout aanwezig voor het verhitten van de ovens. De smederij in Buffon haalde het erts uit Etivey dat 12 kilometer verderop ligt. In 1778 produceerde Buffon 375 ton ijzer. In zijn eigen smederij deed hij op verzoek van de koning onderzoek naar het Bourgondische ijzererts

Door een grote overstroming werden in 1866 alle machines vernield. Daarna werd er een cementfabriek gevestigd die tot 1923 draaide. Sinds 1860 is het terrein in handen van dezelfde familie.

Tussen Pasen en Allerheiligen zijn geïnteresseerden van harte welkom voor een bezoek aan de oude fabriek. In sommige maanden is hij op maandag en dinsdag gesloten. Zie voor exacte openingstijden en toegangsprijzen de website. Ter plekke is goede, schriftelijke, Nederlandstalige uitleg beschikbaar.