Route de Seurre D996, 21700, Saint-Nicolas-les Citeaux
Een kaasje dat wordt gemaakt in de meer dan 1000 jaar oude Abdij van Cîteaux. De monniken produceren het zelf binnen de muren van hun klooster en gebruiken daarvoor de volle, gethermiseerde, melk van hun eigen Montbéliarde koeien. Het is dus niet van rauwmelkse kaas gemaakt.
Op een terrein van 240 hectaren houden de monniken ongeveer 100 melkkoeien. Die geven melk voor zo'n 2.500 kazen per week, waarvan ongeveer een derde deel wordt verkocht in de abdijwinkel. Ze worden over de hele wereld afgenomen. Het grootste deel van hun jaarinkomen halen de monniken uit de kaasmakerij. Overigens zijn ze pas in 1925 met de verkoop van kaas gestart.
De Cîteaux kaasjes rijpen minimaal twee maanden in de kelders van het klooster. In de eerste weken worden ze regelmatig met de hand gewassen en gedraaid. Daardoor krijgen ze hun souplesse en komt de smaak beter tot uitdrukking. De korst wordt ingewreven met een zoutoplossing.
De Abbaye de Cîteaux is van het type Reblochon, heeft een doorsnede van 16 tot 18 centimeter en weegt ongeveer 620 gram. De korst is zacht, de binnenkant is romig en de smaak is enigszins fruitig. Het Monastic label duidt aan dat de kaas daadwerkelijk in een klooster is gemaakt.
Behalve via de abdijwinkel worden de Cîteaux kazen ook via de groothandel verkocht. Met name in de omgeving van Cîteaux (op markten, in kaaszaken of supermarkten) zijn de ze makkelijk te vinden. Elders in Bourgondië is dat vaak lastiger.
Foto: Côte-d'Or Tourisme © F. BONNARD.