Een kaasje dat wordt gemaakt in de meer dan 1000 jaar oude Abdij van Cîteaux. De monniken produceren het zelf binnen de muren van hun klooster en gebruiken daarvoor de volle, gethermiseerde, melk van hun eigen Montbéliarde koeien. Het is dus niet van rauwmelkse kaas gemaakt.
Op een terrein van 240 hectaren houden de monniken ongeveer 70 koeien. Die geven jaarlijks zo’n 400 ton melk; goed voor 70 ton kaas ofwel meer dan 100.000 kaasjes. Ze worden over de hele wereld afgenomen. Het grootste deel van hun jaarinkomen halen de monniken uit de kaasmakerij. Overigens zijn ze pas in 1925 met de verkoop van kaas gestart.
De Cîteaux kaasjes rijpen minimaal twee maanden in de kelders van het klooster. In de eerste weken worden ze regelmatig met de hand gewassen en gedraaid. Daardoor krijgen ze hun souplesse en komt de smaak beter tot uitdrukking. De korst wordt ingewreven met een zoutoplossing.
De Abbaye de Cîteaux heeft een doorsnede van 16 tot 18 centimeter en weegt ongeveer 700 gram. De korst is zacht, de binnenkant is romig en de smaak is enigszins fruitig. Het Monastic label duidt aan dat de kaas daadwerkelijk in een klooster is gemaakt. De kaas is in het winkeltje bij de abdij te koop.
Foto: Côte-d'Or Tourisme © F. BONNARD.