Paray-le-Monial

Paray-le-Monial
Office de Tourisme de Paray-le-Monial
25 Avenue Jean-Paul II, 71600, Paray-le-Monial

Een stadje met spiritualiteit en cultuur.


Door de Romaanse Basiliek Sacré-Coeur (Heilig Hart), een verkleinde versie van de abdij van Cluny, en door de verschijningen van Jezus Christus trekt dit stadje sinds de 19e eeuw veel pelgrims. Behalve een bedevaartsoord, is Paray-le-Monial echter ook een keramiek- en mozaïekstadje.

Paray-le-Monial ligt aan het riviertje Bourbince en het Canal du Centre in een groene streek, te weten de Charolais-Brionnais. Bezoekers kunnen niet heen om de Basiliek van het Heilige Hart. In de Kloosterkapel van de Visitatie kreeg een jonge Visitandinnen zuster verschijningen van het Heilige Hart. Er zijn nog een aantal andere kapellen in het plaatsje. De Jezuïtische Kapel La Colombière die is verfraaid met mozaïeken en glas-in-lood vensters, is een bezoekje waard. Bij een verkenning van het spirituele Paray-le-Monial hoort ook een bezoek aan het Museum Hiéron dat is gewijd aan de heilige kunst.

Maar Paray-le-Monial is meer dan spiritualiteit. Het is ook een plaats waar de mozaïekkunst veel aandacht krijgt. Het Museum van Paul Charnoz, dat beperkt toegankelijk is, geeft uitleg over de keramiekgeschiedenis van het stadje. Het Maison de la Mosaïque Contemporaine (enkel Franstalige informatie) promoot hedendaags mozaïek. 

In de stad zijn op een aantal plaatsen ook uitingen te vinden van de mozaïekkunst. Op de route, K32, tussen de Toren Saint-Nicolas en het Museum van Paul Charnoz heeft de kunstenaar Jerôme Gulon fragmenten van mozaïeken aangebracht als link tussen industriële productie en artistieke creatie. Middenin de Tuin van het Postkantoor, aan de oevers van de Bourbince, ligt een mozaïek van de pauw die lange tijd het embleem van de stad was. Overigens kunt u in deze tuin ook genieten van de vele geurende kruiden die er staan.

In Paray-le-Monial zijn nog meerdere interessante tuinen en parken te bezoeken. Het Toeristenbureau heeft een groene standswandeling uitgezet langs de stadstuinen. Een rode route voert langs de culturele bezienswaardigheden zoals het mooie Renaissance stadhuis waarvan de gevel is versierd met sculpturen en de Saint-Nicolas toren uit de 16e eeuw die tegenwoordig is ingericht als expositieruimte. Een blauwe route komt langs de spirituele plekken. De routekaart is verkrijgbaar via het Toeristenbureau of hier te downloaden. Tot slot is er een korte stadswandeling, vanaf de basiliek, die op de grond wordt aangegeven middels driehoekjes met een afbeelding van een fabeldier.