Kasteel van Brancion

Kasteel van Brancion
71700, Brancion

Het Kasteel van Brancion was eeuwenlang het onneembare bastion van een familie die bestond uit vechters en plunderaars.


Al in het midden van de 10e eeuw stond er bovenop de 354 meter hoger Col de Brancion een kasteel. Onduidelijk is wie het kasteel precies heeft gesticht. Wel is duidelijk dat Brancion eeuwenlang het onneembare bastion was van de familie Gros die bestond uit vechters en plunderaars.

De heren van Brancion hadden het onder andere voorzien op de bezittingen van de Abdij van Cluny. Terwijl ze aan de ene kant roofden, deden ze aan de andere kant schenkingen aan de abdij opdat hun zielenheil veilig werd gesteld.

In die periode was Brancion onafhankelijk en rijk. Het bezat enorme heerlijkheden. Maar in 1259 was de familie Gros geruïneerd en werden de bezittingen verkocht aan de hertog van Bourgondië die het kasteel verder versterkte en het Logis de Beaujeu liet bouwen. Vanaf 1477 viel Brancion onder de Franse kroon.

Tegenwoordig is Brancion privébezit: de voorouders van de huidige eigenaren kochten het kasteel in 1860. De verschillende generaties hebben nadien diverse restauratiewerkzaamheden uitgevoerd.

Het kasteel is in de zomermaanden geopend voor bezoekers. Eventueel kan een audiogids worden gehuurd voor uitleg. De 20 meter hoge donjon geeft een fantastisch panorama van 360 graden over de omgeving.