Kasteel van Saint-Point

Kasteel van Saint-Point
316 route du château Lamartine, 71520, Saint-Point

De Franse dichter en politicus Alphonse de Lamartine liet dit kasteel restaureren in een Engelse gotische stijl.


De in Frankrijk beroemde dichter en politicus Alphonse de Lamartine woonde en werkte hier. In 1801 verwierf zijn vader het Kasteel van Saint-Point dat toen in een zwaar verwaarloosde staat was. Tijdens de Franse revolutie was het vernield: de daken waren beschadigd, deuren en ramen vernield, en de inrichting geplunderd.

De dichter kreeg het kasteel in 1820, toen hij trouwde met een Engelse aristocrate, als voorschot op zijn erfdeel. Door het succes van zijn werk vergaarde hij een fortuin en daarvan betaalde hij de ambitieuze restaurant.

Alphonse de Lamartine knapte het kasteel op in de romantisch gotische stijl waarmee hij tijdens een reis naar Engeland kennis had gemaakt. In zijn opdracht werd een galerij en een veranda aangebouwd en werden er Engelse tuinen aangelegd. Later breidde hij het gebouw uit met een paviljoen aan de zuidzijde. Achter de neogotische gevel van deze aanbouw had hij zijn slaapkamer en lagen de kantoren van hemzelf en van zijn secretaris.

Het paviljoen is toegankelijk via een rondleiding. Op de begane grond is een klein museum ingericht met enkele vitrinekasten die persoonlijke voorwerpen van de beroemde kasteelheer laten zien. Aan de westzijde van het park, bij de Romaanse kerk, bevindt zich het familiegraf.

Het Kasteel van Saint-Point is in de 12e eeuw en in de 14e eeuw gebouwd. Volgens Wikipedia was het aanvankelijk een fort dat de Abdij van Cluny moest beschermen. Een legende vertelt dat er een tunnel was tussen beide gebouwen die ongeveer 13 kilometer uit elkaar liggen.

Het kasteel is privébezit. In de zomermaanden is het paviljoen van Alphonse de Lamartine te bezoeken. Zie voor actuele toegangstijden en prijzen de website. Reserveren wordt aangeraden. Dit is mogelijk via de website.