In Guédelon, in de Puisaye, wordt bij wijze van experiment een echt 13e eeuws kasteel gebouwd. Dat gebeurt met middelen uit die tijd. Dit gigantische experiment ging in 1998 van start, na onderzoek van een aantal voorbeelden die echt uit de 13e eeuw stammen, zoals de kastelen van Ratilly en van La Motte-Josserand. Inmiddels staat er al een flink bouwwerk!
Doel van het experiment is vooral om beter te leren begrijpen hoe de middeleeuwse bouwers te werk gingen. Anders dan op de meeste bouwplaatsen zijn bezoekers in Guédelon van harte welkom om de medewerkers op de vingers te kijken. Die leggen graag uit wat ze precies doen: steenwinning, een gewelf aanbrengen, dakpannen maken, ijzer bewerken, tilmachines gebruiken… Een deel van de bezoekers komt regelmatig terug om de voortgang te bekijken.
De locatie voor dit kasteel is niet toevallig gekozen. In de natuurlijke omgeving van Guédelon zijn alle benodigde grondstoffen aanwezig: steen, hout, aarde, zand en klei. Aan de voet van Guédelon ligt een groeve waar zandsteen voor de muren wordt gewonnen. Op een paar kilometer afstand, in een andere groeve, is de kalksteen beschikbaar voor de gewelven en de vensters. In de bossen rondom Guédelon is volop eikenhout voorhanden. De bodem biedt zand voor de mortel, klei voor de tegelbakkers, en pigmenten zoals oker en hematiet voor de muurschilderingen.
Op enkele honderden meters van het kasteel heeft het team van Guédelon, dat uit zo’n 100 medewerkers bestaat, ook een hydraulische graanmolen gebouwd. Een molen in de Jura, die uit de 12e eeuw dateert, stond model. Een volgend project is de bouw van een kalkoven.
Tussen het kasteel en de molen is een middeleeuws dorpje verrezen met werkplaatsen en winkeltjes.
De bouwplaats is van april tot november open voor publiek. Zie de website voor actuele openingstijden en toegangsprijzen. Voor degenen die willen meebouwen aan het kasteel, worden er regelmatig stages en cursussen aangeboden.