Cluny

Cluny
Office de Tourisme
6, Rue Mercière, 71250, Cluny

In de middeleeuwen was Cluny, dankzij z’n abdij, het machtscentrum van Europa. De huizen, gebouwd in de 11e tot en met de 14e eeuw, behoren tot de oudste van Frankrijk.


Het middeleeuwse plaatsje Cluny, dat vanaf 910 tot ontwikkeling kwam, had in de middeleeuwen de machtigste abdij uit de Christelijke wereld. Toch woonden er nooit meer dan 5.000 mensen. In Cluny zijn nog zo’n 200 huizen bewaard gebleven uit de 11e tot en met de 14e eeuw. Ze behoren tot de oudste van Frankrijk.

Van een vijftigtal panden zijn de oorspronkelijke, gedecoreerde gevels nog geheel of gedeeltelijk in tact. De eigenaar was rijker naarmate er meer ramen in zaten. Toen koning Lodewijk XVI in de 18e eeuw bepaalde dat de straten een minimale breedte moesten krijgen, is in Cluny een deel van de gevels naar binnen getrokken. Overigens waren de huizen over het algemeen niet breder dan zo’n 6 meter, Ze waren wel diep: zo’n 20 tot 25 meter. Om binnen overal voldoende licht te krijgen, werden vanaf de 14e eeuw torentjes (lichtkokers) gebouwd in het midden van de woningen.

De Tour des Fromages (kaastoren), bij het Toeristenbureau, biedt een mooi uitzicht over het stadje en de omgeving. Deze toren was ooit onderdeel van de verdedigingswerken van de abdij en heette eigenlijk de Tour des Fèves (bonentoren) aangezien men hier bonen tot meel kon laten vermalen. De fundering ervan dateert uit de 11e eeuw. Het is mogelijk om de toren te beklimmen. Het zijn 120 treden naar de top.

In combinatie met een bezoek aan de Abdij van Cluny, kan ook het Museum voor Kunst en Archeologie worden bezocht. Het is gevestigd in het voormalige gotische paleis van de abt Jean de Bourbon. Daar zijn bijzondere sculpturen te zien uit het middeleeuwse Cluny, afkomstig uit de abdij en het stadje. Ook is er een bibliotheek met zeldzame oude boeken die zijn geschonken door inwoners van Cluny. Vanuit het paleis komt men bij de ingang van wat ooit de grote abdijkerk is geweest. De contouren ervan zijn nog zichtbaar.

Behalve een abdijstadje is Cluny tevens een paardenstadje. De nationale stoeterij, uit 1806, ligt aan de voet van de abdij en organiseert jaarlijks een groot aantal sportieve evenementen. Tevens is het een opleidingscentrum voor professionele ruiters.

Andere bezienswaardigheden in Cluny zijn de kapel van het Hôtel-Dieu (het oude ziekenhuis uit 1646) en de Notre-Dame kerk (eind 11e eeuw gesticht door abt Hugues de Semur en in 13e eeuw, na een brand, herbouwd in gotische stijl).