Cabrache kaas

Cabrache kaas
Regionaal Natuurpark van de Morvan

58230

Rauwmelkse boerenkaas die in de Morvan wordt gemaakt; met de smaak van de boerderij en de dieren waar hij vandaan komt.


Cabrache is een tomme, een half harde boerderijkaas, die in de Morvan wordt gemaakt van rauwe melk van geiten, schapen of koeien (CAprin, BRebis, vACHE).

De productie hiervan is in 2019 gestart op initiatief van het Regionaal Natuurpark met een aantal veehouders en kaasmakers die ervoor kozen om in dit deel van Frankrijk op een andere manier, meer in lijn met de natuur, te gaan leven.

In hun manier van werken hebben ze respect voor het welzijn van de dieren en van de natuur. Ze laten hun dieren minimaal zes maanden per jaar grazen in de Morvan en houden de biodiversiteit van de weilanden in stand.

De tomme moet op hun boerderij worden gemaakt zonder hem te mengen met andere melk. Bij de bereiding wordt de melk slechts licht verwarmd zodat de typische smaken en aroma’s van de boerderij en de dieren behouden blijven. De kaas is geperst en rijpt minimaal tien weken op hout uit de Morvan.

Er wordt bewust niet gestreefd naar standaardisatie van de smaak van Cabrache. De kwaliteit van deze kaas schuilt in de diversiteit van de melk. Die is afkomstig van ruim tien verschillende rassen koeien, schapen of geiten. De rijke biodiversiteit van de weilanden van de Morvan, met z’n hagen, taluds, randen en flora, doet de rest.

De producenten mikken niet op exponentiële groei van hun bedrijf maar willen hun gebied promoten en anderen inspireren om hetzelfde te doen. De Cabrache verkopen ze in hun eigen boerderijwinkel en/of op lokale markten.