Romeinse resten Autun

Romeinse resten Autun
Office de Tourisme du Grand Autunois Morvan
13, Rue du Général André Demetz, 71400, Autun

De restanten uit de Romeinse tijd laten zien dat Autun destijds een belangrijke stad was. 


Omstreeks 15 voor Christus stichtte keizer Augustus een stad voor de bevriende Keltische stam de Haedui (Eduens) uit Bibracte: Augustodunum. Deze stad werd gebouwd langs de Via Agrippa, de route van Bibracte naar Cavillonum (Chalon-sur-Saône). Van de ruim 2000 jaar oude verkeersader uit de Romeinse tijd is nog een klein stukje wegdek bewaard gebleven. Dat ligt in de Rue de la Jambe de Bois.

Het oude Autun was een administratief, economisch, politiek en intellectueel centrum: het Rome ten noorden van de Loire. De resten van de oude Romeinse gebouwen illustreren dat het ging om een belangrijke stad die niet voor niets de titel “zus en gelijke van Rome” kreeg.

Van de oude omwalling is nog zo’n 4,5 kilometer te zien. De muren zijn ongeveer 2,5 meter dik. Ooit had de muur 54 torens. Het recht om een versteviging te mogen bouwen, was een privilege dat de Romeinse keizer niet zo vaak gunde. Dat toont nog eens aan hoe belangrijk Augustodonum was. In de stadswallen was naar elke windrichting een poort gemaakt: de Arroux poort in het noorden de Rome poot in het zuiden, de Saint-André poort in het oosten en de Saint-Andoche poort in het westen. Van de zuidelijke poort is niets meer over.

De Porte d’Arroux poort aan de noordzijde van de stad is het beste bewaard gebleven. Aan weerszijden van de hoofdingang, waar de voertuigen doorheen gingen, was een kleinere poort voor de voetgangers gemaakt. Vanwege tolheffing waren er dubbele poortdeuren. Van de Porte Saint-André, aan de oostzijde van de stad, staat één van de torens nog overeind. Die is in de Middeleeuwen in gebruik genomen als kerkje.

Van de Tempel van Janus resteert slechts een klein deel. Hij ligt net buiten de stad en is waarschijnlijk in de 2e of 3e eeuw gesticht. De overdekte galerij is verwoest, maar de bevestigingsgaten van het frame zijn nog wel zichtbaar in de muur. Het is niet bekend waarom de tempel de naam Janus heeft gekregen: er zijn geen bewijzen dat hij echt aan Janus was gewijd. In de omgeving worden nog opgravingen gedaan. Vermoedelijk lag er op deze locatie een volledige stadswijk.

In het amfitheater van Autun konden destijds zo’n 20.000 bezoekers naar binnen om de tragedies bekijken. Met een diameter van 147,8 meter en drie niveaus is dit een enorm theater. Het bovenste deel is weg; een deel van de stenen is in de 17e eeuw gebruikt voor de bouw van het seminarie. Achter dit theater lag een amfitheater waar de gladiatoren streden. Bij de tempel van Janus zijn sporen gevonden van een tweede theater. Het is zeer bijzonder dat er buiten Rome nog een stad was met een tweede theater.

Tot slot zijn liggen buiten de stad de resten van de Piramide van Couhard. Dit grafmonument, uit de 1e of 2e eeuw na Christus, is goed zichtbaar vanuit de stad. Onderzoek heeft uitgewezen dat op een 10,5 meter hoge basis een piramide stond van 22,5 meter. Het plateau bij de piramide biedt een mooi uitzicht over de stad.

Voorwerpen en opgravingen uit de Gallo-Romeinse periode van Autun zijn te zien in het museum Rolin en het archeologisch museum Lapidaire.