De Saint-Philibert abdij, op de rechteroever van de Saône, staat in het hart van Tournus en wordt omringd door een oude vesting waarvan diverse delen overeind zijn gebleven. Vlak voor de ingang van de abdij staan nog twee stevige toegangstorens.
Deze abdij, uit de 11e en 12e eeuw, wordt wereldwijd gezien als een Romaans meesterwerk en trekt jaarlijks honderdduizenden bezoekers. In Europa is er geen ander klooster uit de 12e eeuw dat nog zo compleet en ongeschonden is.
De abdij straalt kracht en majestueusiteit uit. De gevel van de abdijkerk lijkt op een fort. Alleen de rij met bogen en de klokkentoren verzachten het beeld. Bij binnenkomst vallen het ruwe en simpele metselwerk en de vier enorme pijlers op. De gewelven zijn ruim 18 meter hoog. De lichtinval is prachtig dankzij de unieke architectuur van het middenschip. In de kooromgang zijn Romeinse mozaïeken uit de 12e eeuw ontdekt die de maanden en de tekens van de dierenriem uitbeelden. De crypte, met de tombe van de martelaar Saint Valérien, is het oudste deel van het gebouw. Vergeet niet om de kapel Saint-Michel, boven het voorschip, te bekijken.
Volgens Wikipedia stond er op deze plek al een abdij die was gewijd aan de heilige Saint-Valérien. In 875 kwamen monniken van het eiland Noirmoutier in Tournus aan met de relikwieën van de heilige Philibert. Zij waren het binnenland ingevlucht om de relikwieën te beschermen tegen de invasie van de Vikingen en kregen een plek in deze abdij. Na een brand in de 11e eeuw werd de constructie van het gebouw vernieuwd. De grote kerk, voorraadkelder, een deel van de kloostergang, kapittelzaal, en de refter dateren nog uit die periode.
De abten van Tournus worden in een brochure van de abdij beschreven als verdienstelijke bouwers die heer waren over de stad en de omgeving en over domeinen in de Mâconnais, Bresse en Auvergne. Ze legden voor religieuze zaken verantwoording af aan de Paus en voor civiele zaken aan de Franse koning.
De abdij is het gehele jaar te bezichtigen, behalve op zondagochtenden tijdens de mis en wanneer er ceremoniën zijn. Audiogidsen zijn via het Toeristenbureau verkrijgbaar. Zie de website van het Toeristenbureau voor actuele informatie over openingstijden en toegangsprijzen. Het abdijpaleis uit de 15e eeuw is eveneens bewaard gebleven. Dat is echter privébezit en niet open voor publiek.