Tournus

Tournus
Office de Tourisme Mâconnais-Tournugeois
3 Rue Gabriel Jeanton, 71700, Tournus

Een stadje met een mediterraan karakter, gedomineerd door een abdij uit de 12e eeuw.


De schilderachtige straatjes, de gekleurde gevels van de huizen en de tamelijk platte daken met ronde dakpannen geven de oude binnenstad van het Tournus, in het zuiden van Bourgondië, een mediterraan karakter. Het stadje ligt aan de Saône en beschikt over een rijk erfgoed.

Ruim 2000 jaar geleden woonden hier een Keltische stam, de Haeduers. De Romeinen hadden er in 175 na Christus een garnizoen; op de oever van de Saône sloegen ze hun meel en proviand op. Nadat in de 9e eeuw de relikwieën van de heilige Philibert naar Tournus waren gebracht, werd het een belangrijk religieus centrum.

De abdij Saint-Philibert, één van de best bewaarde abdijen uit de 12e eeuw, domineert het stadsbeeld van Tournus en is de belangrijkste bezienswaardigheid van het stadje. Ook het oude hospitaal met de apotheek uit de 17e eeuw, waarin tevens het Museum Greuze is gevestigd, verdient een bezoek. En niet te vergeten het unieke Fietsmuseum!

Tournus laat zich gemakkelijk te voet verkennen. Het Toeristenbureau heeft een stadswandeling uitgezet in de voetsporen van Gerlannus, de monnik van die de Abdij Saint-Philibert bouwde. De wandeling voert door de oude steegjes langs alle bezienswaardigheden en mooie gebouwen waaronder het imposante stadhuis, het Logis de l’Escargot met een hoektoren in de vorm van een slak, en het vakwerkhuis Logis de la Noire met de uitgebouwde verdieping. Download hier de plattegrond met beschrijving van Tournus Tourisme.