Chaudron (historisch)

Chaudron (historisch)
Restaurant Le Chaudron de Bibracte
Mont Beuvray, 71990, Saint-Léger-sous-Beuvray

Bij Bibracte wordt gekookt en gegeten zoals de Galliërs destijds deden. 


Restaurant Le Chaudron laat de bezoekers van Bibracte kennismaken met de Gallische Keuken. Er wordt voedsel geserveerd zoals de Galliërs destijds aten, op replica van de opgegraven schalen, met een houten lepel en een stalen mes. Vorken hadden ze niet.

Teruggevonden kommen met voedingsresten en oude teksten geven een beeld van de eetgewoonten van de Galliërs. Restaurant Chaudron brengt die vergeten smaken weer tot leven.

De meeste ingrediënten zijn biologisch en/of afkomstig van lokale producten. De Galliërs aten veel droge groenten en granen alsmede gevogelte en vee van hun eigen boerderijen. Wild kwam daarentegen zelden op tafel. In hun keuken werden aromatische planten en kruiden gebruikt. Ook hadden ze zout om voedsel te bewaren. De enige zoetstof die ze kenden was honing.

Het bier in Le Chaudron is exclusief voor Bibracte gebrouwen. Het is op basis van gerst en niet, zoals tegenwoordig gebruikelijk, op basis van malt.

Le Chaudron biedt ook de mogelijkheid om een Gallische picknickmand te bestellen. In de omgeving van het museum zijn tal van picknickplaatsen te vinden.

Menu

Het menu van restaurant Le Chaudron de Bibracte voor het seizoen 2024 bestaat uit: 

  • Salade van tarwekorrels en erwten met een vinaigrette van cider, bieslook en ui.
  • Kippenpoot met een saus van hooi, spliterwten en wortelgroenten.
    Of (vegetarisch): linzenpaté met hazelnoten en een vinaigrette van cider, spliterwten en wortelgroenten.  
  • Kaas van boerderij Le Rebout.
  • Appel uit de oven met een bosbessenjam uit de Morvan.
  • Speltbrood.