Museum Bibracte

Museum Bibracte
Col du Rebout, 71990, Saint-Léger-sous-Beuvray

De opgravingen uit Bibracte voeden een museum dat helderheid wil geven over een scharnierpunt in de geschiedenis. 


Het museum aan de voet van de Mont Beuvray is meer dan een verzameling opgravingen van Bibracte. Het wil informatie bieden over een scharnierpunt in de geschiedenis; namelijk de ontwikkeling naar een tijdperk waarin grote agglomeraties ontstaan binnen Europa, gebieden worden gestructureerd, productie en handel worden geïntensiveerd.

Bibracte was één van de 200 Keltische nederzetting tussen Centraal-Europa en de Atlantische Oceaan. Wie waren de bewoners van die nederzettingen? Hadden ze een gemeenschappelijke identiteit? Hoe was hun maatschappij georganiseerd? Hoe hebben archeologen geholpen om deze belangrijke fase in de verstedelijking van Europa terug te halen? En hoe de vele overeenkomsten te verklaren tussen stammen die honderden kilometers van elkaar woonden?

Op deze vragen wil het museum antwoord geven. Alle getoonde voorwerpen komen uit de tijd van Bibracte en een groot deel is afkomstig uit de opgravingen op de Mont Beuvray. Ze helpen mee om een beeld te schetsen van Bibracte en de tijd van deze nederzetting. Naast een vaste tentoonstelling, is er elk jaar een tijdelijke expositie over een archeologisch thema.

Vlakbij, in Glux-en-Glenne, is een centrum gevestigd waar onderzoekers en studenten uit geheel Europa gezamenlijk proberen de kennis te vergroten over de mechanismen en ontwikkelingen van een Keltische stad.