Grand Site Bibracte – Hoge Morvan

Grand Site Bibracte – Hoge Morvan

2, route Jacques-Gabriel Bulliot, 71990, Saint-Léger-sous-Beuvray

Sinds 2007 heeft dit gebied in het zuiden van de Morvan het label “Grand Site de France”, vanwege het geweldige landschap.


Bibracte is een 2000 jaar oude Gallische nederzetting op de Mont Beuvray die met z’n 821 meter één van de hoogste toppen van de Morvan vormt. In de eerste eeuw voor Christus was Bibracte omgeven door wallen en woonden er naar schatting 5.000 tot 10.000 mensen op een oppervlakte van zo’n 200 hectaren. Slechts een klein deel ervan is tot nu toe blootgelegd en er vinden voortdurend opgravingen plaats.

De heuvel is bedekt met majestueuze bossen en is onderdeel van een beschermd natuurgebied. Opvallend zijn de queules (staarten), gedraaide beuken, op het pad dat naar de top voert. Boeren die hier in de 19e eeuw hun kuddes lieten grazen, bogen jonge beukenstammen totdat ze bijna horizontaal lagen en vlochten ze in elkaar om levende heggen te vormen. Inmiddels zijn de stammen uitgegroeid tot enorme bomen met bizarre vormen.

Het Label Grand Site de France wordt toegekend door de minister en is gekoppeld aan projecten voor het behoud, het beheer en de ontwikkeling van het gebied op basis van duurzaamheidsprincipes. Het kan zich uitstrekken over een groter oppervlak mits er sprake is van een samenhangend geografisch geheel. In dit geval geldt het label tevens voor de drie hoogste toppen van de Morvan. Naast de Beuvray zijn dat de Haut Folin (901 meter) en de Préneley (855) meter. Hier ontspringt ook de rivier de Yonne.

Ook kunnen de gemeenten die aan de projecten deelnemen onder het label vallen. Dat is hier het geval voor 12 gemeenten in de Nièvre en de Saône-et-Loire: Arleuf, Fâchin, Glux-en-Glenne, La Comelle, La Grande-Verrière, Larochemillay, Millay, Poil, Roussillon-en -Morvan , Saint-Léger-sous-Beuvray, Saint-Prix en Villapourçon. Het gebied strekt zich uit over ongeveer 42.000 hectaren en telt zo’n 3.800 inwoners.

Er zijn allerlei wandelingen uitgezet om dit gebied te verkennen.

Foto: ©Antoine Maillier, Beuvray