Bibracte – Alésia, in de voetsporen van de Galliërs

Bibracte – Alésia, in de voetsporen van de Galliërs
Sur les traces des Gaulois
58370, Bibracte

De 120 kilometer lange route die de Galliërs in 52 voor Christus vanuit Bibracte liepen om in Alise-Sainte-Reine de strijd aan te gaan met Julius Caesar. Ook geschikt voor MTB’s.

Vertrekpunt route: Bibracte
Aantal kilometers: 120 kilometer
Bijzonderheden: 

Blauw-gele bewegwijzering


In Bibracte, destijds de hoofdstad van de Haeduï, werd Vercingétorix in 52 voor Christus uitgeroepen tot aanvoerder van de Galliërs. Kort daarna vertrok hij met die troepen naar Alésia waar de strijd tegen Julius Caesar plaatsvond. De 80.000 Galliërs delfden er het onderspit tegen 50.000 Romeinse soldaten.

Deze wandelroute volgt zo getrouw mogelijk de route die Vercingétorix in de oudheid ook liep met zijn mannen. Hij komt langs historische plaatsen en gebouwen en voert over oude wegen.

Onderweg van de granieten bergen van de Morvan naar de kalksteenplateaus van de Auxois passeert u gevarieerde landschappen met mysterieuze bossen, leuke bezienswaardigheden en pittoreske plaatsjes met restanten van ruim 2000 jaar geschiedenis.

ROUTE:

Van Bibracte naar Arleuf – 17 kilometer
Vertrek vanuit Bibracte, de meer dan 2000 jaar oude nederzetting van de Haeduï, gelegen op de Mont-Beuvray die de Morvan domineert. Geniet er van het geweldige uitzicht en bezoek het museum aan de voet van de berg.
Vanuit Bibracte loopt u door Saint-Léger-sous-Beuvray, Glux-en-Glenne en Saint-Prix naar Arleuf

Van Arleuf naar Anost ; 11,4 kilometer

Vertrek vanuit het centrum van Arleuf waar nog de restanten liggen van het Gallo-Romeinse theater van Bardiaux. Liefhebbers van traditionele muziek uit de Morvan komen hier graag: in de Cornemuse (“doedelzak”) wordt deze typische muziek levend gehouden.
Vanuit Arleuf loopt u naar Anost.

Van Anost naar Alligny-en-Morvan – 23,6 kilometer

Vertrek vanuit het centrum van Anost, een levendig dorpje. Een museum vertelt er over de loonwerkers die ooit met hun ossenkarren door de regio trokken om hun diensten aan te bieden. Bij Anost ontspringt de Cure, die uitkomt in de Yonne.
Vanuit Anost loopt u via Cussy-en-Morvan, Gien-sur-Cure, Ménessaire, Moux-en-Morvan naar Alligny-en-Morvan.

Van Alligny-en-Morvan naar Vic-sous-Thil – 26 kilometer

Vertrek vanuit het centrum van Alligny en Morvan. Hier staat ook het museum over de Voedsters, de vrouwen die werden ingehuurd om baby’s in Parijs te zogen, en over de kinderen die vanuit de hoofdstad bij gezinnen in de Morvan werden geplaatst.

Bij Saulieu, één van de grotere plaatsen in deze omgeving, verlaat u de Morvan om richting de Auxois te gaan. Saulieu lag aan de oude Via Agrippa die Avallon (Aballo) en Autun (Augustodonum) met elkaar verbond.

Vanuit Alligny-en-Morvan loopt u via Saint-Martin-de-la-Mer en Saulieu naar Vic-sous-Thil.

Van Vic-sous-Thil naar Sainte-Colombe-en-Auxois – 21 kilometer

Vertrek vanuit Vic-sous-Thil. Op de 480 meter hoge Butte du Thil, die een mooi uitzicht biet over de Morvan en de Auxois staat een Middeleeuwse fort dat tot de oudste van Frankrijk behoort. Het is gebouwd op de plek waar ooit een Romeinse nederzetting was.

Vanuit Vic-sous-Thil loopt u via Brianny en Braux naar Sainte-Colombe-en-Auxois.

Vanuit Sainte-Colombe-en-Auxois naar Alise-Sainte-Reine – 25 kilometer

Vertrek vanuit het aangename dorpje Sainte-Colombe-en-Auxois met een kasteel uit de 17e eeuw waarin een museum voor moderne kunst is gevestigd. Reserveer ook wat tijd om onderweg het schilderachtige plaatsje Flavigny-sur-Ozerain te verkennen. Het is genoemd naar Flavinius, een generaal van Julius Caesar die hier een stuk grond cadeau kreeg.

Vanuit Sainte-Colombe-en-Auxois loopt u door Arnay-sous-Vitteaux, La-Roche-Vanneau en Flavigny-sur-Ozerain naar Alise-Sainte-Reine waar in 52 voor Christus de veldslag tussen de Galliërs en de Romeinen plaatsvond. U komt er alles over te weten in het Museumpark Alésia.