Cité des Climats et Vins de Bourgogne, Mâcon

Cité des Climats et Vins de Bourgogne, Mâcon

520 Avenue Maréchal de Lattre de Tassigny, 71000, Mâcon

Het ideale uitgangspunt om de wijnen uit het zuidelijke deel van Bourgondië te ontdekken.


Verdeeld over drie plaatsen in Bourgondië – Chablis, Beaune en Mâcon - is een eigentijdse expositie opgezet over de ruim 1.200 Climats, de eeuwenoude typisch Bourgondische wijngaarden die een uniek levend erfgoed vormen. Sinds 2015 hebben ze de status van UNESCO werelderfgoed.

In de Cité komt u meer te weten over de regio, de grond, de wijngaarden, de druiven en de wijn. Er wordt uitleg gegeven over de geschiedenis, de cultuur en de knowhow van de Bourgondische wijnboeren. De drie centra focussen elk op een ander deel van de regio en vullen elkaar aan. Samen zijn ze meer dan 5.000 m2 groot.

In Mâcon, de zuidelijke toegangspoort tot de Bourgogne, is de Cité des Climats et de Vins vooral gericht op de wijnen van de Mâconnais, de Côte Chalonnaise en de Côtes du Couchois. Deze streek is de bakermat van de populaire Chardonnay druif.

De 14 meter hoge toren van het gebouw, die doet denken aan de schroef van een wijnpers, is al van verre herkenbaar. Hij biedt een prachtig uitzicht over de Saône en een deel van de stad. In het gebouw, dat een oppervlakte heeft van 1.870 m2, is een vaste expositie ingericht over de Bourgogne wijnen.

U maakt er kennis met de wijngaarden en de wijnen door te zien, te ruiken, te voelen en te luisteren. En natuurlijk ook door te proeven. Een armband maakt het bezoek interactief: onderweg verzamelt hij gegevens over uw bezoek en uw voorkeuren zodat uw Bourgondische wijnprofiel kan worden vastgesteld. De conclusie ontvangt u aan het einde van het bezoek.

De Cité is een goed startpunt voor een verdere ontdekking van de Bourgogne wijnen. Naast de vaste expositie, die de rijkdom en diversiteit van de Bourgogne wijnen laat zien, worden er ook activiteiten georganiseerd zoals workshops, wijnproeverijen, concerten, en tijdelijke exposities.