Mâcon

Mâcon
Office de Tourisme du Mâconnais

1, Place Saint-Pierre, 71000, Mâcon

De meest zuidelijke en meest mediterrane stad van Bourgondië.


Mâcon, de meest zuidelijke stad van Bourgondië en hoofdstad van het wijngebied de Mâconnais, ligt op de westelijke oever van de Saône. Aan de andere kant van de grote brug over de rivier, de Pont Saint-Laurent, begint het departement de Ain. De Saint-Laurent, uit de 11e eeuw, is overigens de oudste brug over de Saône. Tot in de 17e eeuw moest iedereen die over of onder de brug door wilde tol betalen.

De gebouwen met hun gekleurde gevels, op de kade van de Saône, maken Mâcon ook tot de meest mediterrane stad van Bourgondië. Het historische centrum en de geanimeerde terrasjes in de zomer nodigen uit tot een nadere verkenning.

De historie van deze plaats begint in de 2e eeuw voor Christus. Toen werd Mâcon gesticht door de Kelten. In de middeleeuwen was het een bloeiende stad en eeuwenlang lag hier de grens tussen het Koninkrijk Frankrijk en het Heilige Roomse Rijk.

In de 19e eeuw werd de grote Franse dichter Alphonse de Lamartine in Mâcon geboren. Uiteraard heeft hij een standbeeld gekregen in zijn geboortestad. Het staat op de kade, iets ten zuiden van de Pont Saint-Laurent.

Het oudste huis van Mâcon is het Maison de Bois, het huis van hout. De gevel is uitbundig versierd met houtsnijwerk. Het huis is tussen 1490 en 1510 gebouwd. U kunt er naar binnen gaan; tegenwoordig is er een bar/restaurant in gevestigd.

Nog zo’n bijzonder gebouw is de oude kathedraal, de Vieux Saint-Vincent uit de 10e eeuw. Hiervan zijn alleen de beide torens en het voorportaal, met het Romaanse timpaan uit de middeleeuwen, bewaard gebleven. De rest is eind 18e eeuw gesloopt. De Vieux Saint-Vincent is slechts enkele dagen per jaar open voor bezichtiging. Een paar honderd meter verder is in de 19e eeuw een nieuwe Saint-Vincent kathedraal gebouwd in een neoklassieke stijl. Wie een kerk in neoromaanse stijl wil bekijken, kan terecht in de Saint-Pierre, die eveneens dateert uit de 19e eeuw.

Het Hôtel de Montrevel, een prachtig pand uit de 19e eeuw, doet nu dienst als stadhuis. Mâcon heeft ook een oude ziekenhuisapotheek. Die is net als de Vieux Saint-Vincent, slechts sporadisch open. Wie geïnteresseerd is in de geschiedenis van Mâcon en schone kunsten wil bekijken, kan terecht in het Ursulinen Museum.

Een gloednieuw gebouw in de stad is Le Cité des Climats et de Vins de Bourgogne waar op een eigentijdse manier uitleg wordt gegeven over de wijnen en de wijnbouw in de Mâconnais en de rest van Bourgondië.

Een stadswandeling, het Tracé de la Plume, leidt bezoekers langs alle mooie gebouwen van Mâcon. De route wordt aangeven met driehoekjes in het trottoir waarop een veer is afgebeeld. U kunt hier de plattegrond downloaden. In de zomermaanden is het mogelijk om een stadstour te maken met een toeristentreintje, Le Petit Train Touristique.