27 maart 2024

Korting musea Morvan

Met de actie Clé des Musées (sleutel van de musea) geven 17 musea en opgravingen in de Morvan tot het einde van het jaar korting aan bezoekers die eerder in 2024 één van de andere deelnemende adressen hebben bezocht. Bij vertoning van het toegangsbewijs, geldt het gereduceerde tarief.

Het gaat om:

Museum en opgraving van Bibracte in Saint-Léger-sous-Beuvray
In de 1e en 2e eeuw voor Christus was dit de hoofdstad van de Keltische stam de Haedui.

Opgraving van de zoutwaterbronnen in Saint-Père
De zoutwaterbronnen van Saint-Père, bij Vézelay, zijn meer dan 4.000 jaar oud. Op deze plaats zijn ook resten van Romeinse thermen gevonden.

Museum François Pompon in Saulieu
Een museum over de beeldhouwer François Pompon. Andere zalen zijn gewijd aan de Franse gastronomie, de heilige kunst en Gallo-Romeinse stèles.

Museum Mensen en Landschappen van de Morvan in Saint-Brisson
Dit museum vertelt het verhaal van de mensen uit de Morvan vanaf de prehistorie tot vandaag.

Museum Voedsters en Pleegkinderen in Alligny-en-Morvan
Een museum over de vrouwen die als voedster naar Parijs gingen en de pleegkinderen uit Parijs die in de Morvan werden geplaatst.

Verzetsmuseum in Saint-Brisson
Is gewijd aan het verzet dat tijdens de Tweede Wereldoorlog vanuit de Morvan plaatsvond. Het museum is in 2023, bij z’n 40e verjaardag, gerenoveerd

Serviesmuseum in Arnay-le-Duc
In het voormalige 17e-eeuwse ziekenhuis van Arnay-le-Duc is elk jaar een nieuwe tentoonstelling over eten, drinken of tafelgerei te zien. In 2024 worden er bijzondere serviezen, kristallen glazen en zilveren bestek getoond.
Maison régionale des Arts de la table: website

Natuurhistorisch museum in Autun
75 miljoen jaar aan geologische en paleontologische geschiedenis van deze streek, inclusief informatie over het dieren- en het plantenleven. Vanaf 1 juli worden er ook meesterwerken tentoongesteld uit het museum Rolin dat tijdelijk is gesloten.
Muséum d’historie naturelle Jacques de La Comble: website.

Museum van de Avallonnais - Jean Desprès in Avallon
Een museum voor liefhebbers van archeologie, schone kunsten, etnografie en curiositeiten. Van april tot november 2024 is er ook een expositie van de edelsmid en juwelier Jean Desprès.
Musée de l’Avallonnais Jean Després: website

Kunst- en historisch museum Romain Rolland in Clamecy
Een gevarieerde collectie in een historisch gebouw. Archeologie, schone kunsten, affiches van Charles Loupot, faience uit Clamecy, voorwerpen van de schrijver Romain Rolland, en de houtvlotterij.
Musée d’Art et d’Histoire Romain Rolland: website

Museum Zervos in Vézelay
Toont, in zijn gerenoveerde huis , de kunstverzameling van Christian Zervos met onder andere werk van Giacomettti, Picasso, Kandisky en Miró.
Musée Zervos: website

Ecomuseum van de Morvan in Saint-Brisson
Door de tijd heen moesten mensen uit de Morvan om economische of politieke redenen reizen en migreren. Het museum laat zien hoe dit de Morvan heeft gevormd.
Ecomusée du Morvan: website

Huis van de Galvachers in Anost
Biedt een vaste expositie over de galvachers. Deze loonwerkers uit de Morvan gingen, met hun ossen of koeien, uit werken in andere streken.
Maison des Galvachers: website.

Mémorial van Dun-les-Places
Op deze plek wordt de geschiedenis levend gehouden van de tragedie die er op 26, 27 en 28 juni 1944 plaatsvond. Het dorp werd geplunderd en in brand gestoken en 27 mannen werden vermoord.
Mémorial de Dun-les-Places: website.

Huis van de Rogge in Ménessaire
Ooit was de Morvan bezaaid met roggevelden. De mensen konden alle delen van de roggeplanten gebruiken. In dit huis wordt daar uitleg over gegeven.
Maison du Seigle: website.   

Huis van het Mondelinge Erfgoed van Bourgondië in Anost
Hier wil men de taal en de orale culturen van de Morvan en van Bourgondië behouden en doorgeven.
Maison du Patrimoine Oral de Bourgogne: website

Museum van het Charolais vee in Moulins-Engelbert
Dit museum gaat over de wereldberoemde witte koeien uit de Charolais en hun fokkers.
Musée de l’Elevage et du Charolais: website

Museum van Vauban in Saint-Léger-Vauban
Gaat over de Franse maarschalk Vauban die in de Morvan werd geboren en zijn erfgoed. Hij is onder andere bekend vanwege zijn verdedigingswerken in de vorm van een ster. Maar hij beschreef ook het leven in de Morvan en stelde hervormingen voor waarmee hij ver vooruitliep op zijn tijd.
Maison Vauban: website

De kleinere musea hebben enkel informatie in het Frans beschikbaar. De actuele openingstijden en toegangsprijzen staan op hun eigen website.

Clé des Musées werd in 2001 opgezet. Twee aangesloten musea zijn in 2024 nog gesloten wegens verbouwingen:

Museum Rolin in Autun
Dit museum heeft een collectie die 2000 jaar geschiedenis van Autun omvat. Voor de uitbreiding van het museum worden het ronde 19e-eeuwse gevangenisgebouw en het voormalige Paleis van Justitie verbouwd. Naar verwachting zal het nieuwe Museum Rolin in 2028 worden geopend.

Septennatmuseum en Kostuummuseum in Château-Chinon
Beide musea worden in 2025 samengevoegd tot de Cité des Présents. De collectie van het Septennatmuseum bestaat uit de cadeaus die François Mitterand kreeg toen hij president van Frankrijk was.

Foto: ©PNRM-EdouardBarra-3-web