Museum Voedsters en Pleegkinderen

Museum Voedsters en Pleegkinderen
Musée des Nourrices et des Enfants de l’Assistence Publique
Le Bourg, 58230, Alligny-en-Morvan

Een museum over de vrouwen die in Parijs voedster werden en de pleegkinderen die men in huis nam om het inkomen aan te vullen. 


In de Morvan zijn verschillende kleinere musea opgezet over de geschiedenis en de levenswijze van de mensen die er woonden. Eén ervan gaat over de voedsters en de pleegkinderen.

Lange tijd vulde men in de Morvan het schamele inkomen aan door pleegkinderen in huis te nemen of door zelf elders als voedster te gaan werken. Vanaf het einde van de 18e eeuw waren tienduizenden kinderen, vrouwen en families hierbij betrokken. Dit museum vertelt hun geschiedenis aan de hand van historische feiten en persoonlijke verhalen.

Die verhalen zijn meestal niet vrolijk. De voedsters moesten hun eigen gezin jarenlang achterlaten om in Parijs de kinderen van rijke burgers de borst te geven. Vanwege hun goede gezondheid en de kwaliteit van hun moedermelk waren ze daar bijzonder gewild.

De meeste pleegkinderen die tot omstreeks 1970 in de Morvan werden geplaatst, waren door hun eigen familie in de steek gelaten. De opvang was lang niet altijd liefdevol en vaak werden ze gebruikt voor het werk op de boerderij.

Het museum legt ook een link met actuele vragen over familie, kindertijd en ouderschap. In het dorp zijn afbeeldingen te zien van kinderen die een cape met capuchon dragen; een typisch kledingstuk dat werd verstrekt door de dienst die hen in de Morvan plaatste.

Bij het museum is tevens een café en een winkeltje te vinden. In de zomermaanden is het enkel op dinsdagen gesloten. In de wintermaanden ook op maandagen en op zaterdagochtenden. Zie voor de actuele openingstijden en toegangsprijzen de website van het museum. Op verzoek zijn Nederlandse vertalingen beschikbaar.

Het ecomuseum van de Morvan omvat tevens:

  • Museum Mensen en Landschappen van de Morvan (Maison des Hommes et des Paysages) in Saint-Brisson: Nederlandstalige audiogids.
  • Verzetsmuseum Morvan (Musée de la Résistance en Morvan) in Saint-Brisson: Nederlandstalige audiogids. 
  • Herdenkingsplaats Dun-les-Places (Mémorial de Dun-les-Places): livret de visite en NL et GB
  • Roggemuseum (Maison du Seigle) in Ménessaire: enkel Franstalig.
  • Museum over Vauban (Musée Vauban) in Saint-Léger-Vauban: enkel Franstalig.
  • Museum van de Galvachers, de rondtrekkende landwerkers (Maison des Galvachers): enkel Franstalig
  • Museum Veehouderij en Charolais koeien (Musée de l'Elevage et du Charolais) in Moulins-Engilbert: enkel Franstalig.
  • Museum van het mondelinge Erfgoed (Maison du Patrimoine oral de Bourgogne) in Anost: enkel Franstalig.