3 oktober 2025

Kaasjes met een gouden medaille

In september werden in Tours, door een internationale vakjury bestaande uit 160 experts, 1.985 verschillende kaasjes uit de hele wereld geproefd om daaruit de beste te selecteren. De juryleden letten op de presentatie, textuur, geuren en smaken van de inzendingen. De hoofdprijs was bij de vorige editie, in 2023, voor de Bourgondische Epoisses Berthaut Perrière en dit keer voor een Zwitserse Gruyère. Twee kaasmakers in de buurt van Auxerre wonnen elk een gouden medaille. Zilver en brons gingen naar het zuiden van Bourgondië.

Goud voor Le Vézelay

Claire Génet runt ten zuiden van Auxerre, in het wijndorp Saint-Bris-le-Vineux een boerderij met 180 geitjes; La Ferme de Claire Ulteria. Van de geitenmelk maakt zij biologische producten zoals kaas, yoghurt, en ijs. 

Le Vézelay, de signatuurkaas van haar boerderij, werd in Tours beloond met een gouden medaille. Het is een zacht rauwmelks geitenkaasje met schimmelkorst. “Le Vézelay onderscheidt zich door zijn finesse en unieke karakter,” aldus Claire. “Hij heeft de kaastraditie en de identiteit van Bourgondië in zich en is een eerbetoon aan de eeuwige heuvel van Vézelay.” 

Deze kaas is te koop in de boerderijwinkel van La Ferme de Claire Ulteria. Van daaruit organiseert Claire, voor iedereen die zin heeft om mee te lopen, ook regelmatig wandelingen met haar geitjes door de heuvels van Saint-Bris-le-Vineux

Foto: ©La Ferme de Claire Ulteria

Goud voor Fermier au Chablis

Fromagerie Le Roux in Migennes, ten noorden van Auxerre, produceert en verfijnt kazen. Het bedrijf werd in 1973 opgezet door de ouders van de huidige eigenaar Pascal Leroux. 

Zijn Fermier au Chablis won in Tours een gouden medaille. Deze kaas wordt gemaakt van rauwe koemelk. De basis is een Soumaintrain kaas. Die wordt gewassen in zout water en twee keer per week in Chabliswijn. De zachte goudgele korst omhult een romige kern. De karakteristieke smaak en kleur dankt de Fermier au Chablis aan het rijpen in de wijn. Z’n smaak is mild met een fris, bloemig en fruitig aroma.

Deze kaas is te koop in de eigen winkel van de Fromagerie.

Foto: ©Fromagerie Le Roux

Behalve twee gouden medailles waren er voor Bourgondië ook enkele zilveren en bronzen medailles. Hieronder het overzicht:

Goud:

  • Fermier au Chablis van Fromagerie Le Roux SAS, 4 Rue Paul Nicolas, 89400 Migennes.
  • Le Vézelay van La Ferme de Claire Ulteria, Les Champs Galottes, 89530 Saint-Bris-le-Vineux.

Zilver:

  • Charolais AOP en Coeur Chèvre Affiné Pétale de Fleurs van Fromagerie Chevenet, 100 Rue du Bourg, 71879 Hurigny.

Brons:

  • Satonnay Echalotte van Fromagerie Chevenet, 100 Rue du Bourg, 71879 Hurigny.
  • Charolais AOP en Le Saint-Vincent Affinage Bleu, van Fromagerie Bernard, 780 Route de Tante Pierrette, 71250 Saint-Vincent-des-Prés. Deze kaasmaker won ook brons voor een aantal desserts.

Los van deze medaillewinnaars, zijn er in Bourgondië ook nog heel veel andere lekkere boerderijkaasjes te koop. Het is zeker de moeite waard om ze te leren kennen en eens te stoppen bij een kaasboerderij.