Ursulinen Museum

Ursulinen Museum
5, Rue de la Préfecture, 71000, Mâcon

Geschiedenis en kunst van de oudheid tot en met de 20e eeuw.


Dit museum is sinds 1968 gehuisvest in een voormalig Ursulinenklooster uit de 17e eeuw in Mâcon waar jonge meisjes van de adel en de bourgeoisie uit de streek werden gevormd. Voordat het de huidige bestemming kreeg, diende het gebouw ook nog als gevangenis en kazerne. Vanaf de oprichting in 1825 heeft het museum 25.000 stukken verzameld die de geschiedenis en de kunst vanaf de oudheid tot nu laten zien.

De uitgebreide afdeling Archeologie en Regionale Geschiedenis toont de resten van de Gallo-Romeinse periode die zijn gevonden bij opgravingen in de omgeving van Mâcon. Het gaat om restanten van gebouwen, beeldhouwwerken, kapitelen, en bas-reliëfs. Ook zijn er archeologische vondsten uit de middeleeuwen te zien. Wegens werkzaamheden is deze afdeling van het museum momenteel niet volledig toegankelijk.

Verder beschikt het museum over meesterwerken van Westerse schilders en beeldhouwers vanaf de 16e eeuw. Daarbij gaat het om werk van Vlaamse en Nederlandse schilders zoals Anthonie van Blockland , Jan Matsys, Peter Boel, Jan Josef Horemans de Oude, Abraham Govaerts, Sebastiaen Vrancx, en Joost Cornelisz. Droochsloot. Van recentere datum zijn de stukken uit het post-kubisme en de abstract-geometrische stromingen.


Eén zaal van het museum is gewijd aan landschappen uit de Mâconnais zoals vastgelegd door kunstenaars aan het eind van de 19e en het begin van de 20e eeuw. Deze werken tonen de evolutie, in de schilderkunst, van romantiek naar realisme. Tot slot besteedt het museum aandacht aan de beroemde Franse dichter Alphonse de Lamartine die in Mâcon werd geboren.

Het museum is, met uitzondering van de maandagen, vrijwel het gehele jaar open. Zie de website voor actuele tijden en toegangsprijzen.