Centre-Loire

Centre-Loire
BIVC - Bureau Interprofessionnel des Vins du Centre
9, route de Chavignol, 18300, Sancerre

De wijnstreek Centre-Loire ligt voor een deel in Bourgondië. Vandaar dat er in het westen van Bourgondië ook Loire wijnen worden gemaakt.


De wijngaarden in het westen van Bourgondië maken deel uit van het wijngebied Centre-Loire. Hier worden onder andere de beroemde, witte, Pouilly-Fumé wijnen gemaakt. De Sancerre wijnen worden op de andere oever van de Loire geproduceerd. Deze streek brengt echter ook rode en rosé wijnen voort.

Terwijl elders in Bourgondië vooral Chardonnay en Pinot Noir druiven worden verbouwd, is dit het gebied van de Sauvignon druiven. Ze beslaan meer dan 80% van de wijngaarden van de Centre-Loire. Deze druif is zeer gevoelig voor de grond en het klimaat. Langs de Loire weet hij rijke en complexe aroma’s te ontwikkelen.

De Pinot Noir is met 16,4% de tweede druivensoort van de Centre-Loire. Verder groeien er Gamay, Pinot Gris, Chardonnay, Chasselas en Melon de Bourgogne druiven. Chasselas is één van de oudste gecultiveerde druivenrassen en wordt de laatste tijd niet meer zo vaak gebruikt voor het produceren van wijn. De Melon de Bourgogne komt, zoals zijn naam aangeeft, oorspronkelijk uit Bourgondië. Hij wordt tegenwoordig vooral geteeld in de omgeving van Nantes.

Een deel van het wijngebied Centre-Loire valt buiten Bourgondië. Voor de Nièvre gelden de officiële keurmerken AOC (Appellation d’Origine Protégée) en IGP (Indication Géographique Protégée). Men vindt er de AOC Pouilly-Fumé, AOC Pouilly-sur-Loire, IGP Côtes de la Charité, IGP Coteaux de Tannay en IGP Coteaux du Giennois. Niet in Bourgondië maar wel in de Centre-Loire liggen Sancerre, Mentou-Salon, Quincy, Reuilly, en Châteaumeillant.