Pouilly-Fumé toren

Pouilly-Fumé toren
Tour du Pouilly-Fumé
30, Rue Waldeck Rousseau, 58150, Pouilly-sur-Loire

Een leuke kennismaking met de beroemde Pouilly-Fumé en Pouilly-sur-Loire wijnen.


De toren in het centrum van het plaatsje Pouilly-sur-Loire dateert uit de 16e eeuw. Hij maakt deel uit van een oud herenhuis met een wijnmakerij en een gewelfde kelder. Tegenwoordig is hier het toeristenbureau gevestigd. Het is bij uitstek de plek om kennis te maken met de wereldberoemde Pouilly wijnen.

Het toeristenbureau heeft in eigen huis een leuke excursie met wijnproeverij opgezet voor bezoekers die meer willen weten over de Pouilly-sur-Loire en de Pouilly-Fumé wijnen.

Een lokale wijnbouwer geeft in een (Engelstalige) presentatie een beeld van de meer dan 1.000 jaar oude geschiedenis van deze wijnstreek. Wanneer hij vertelt over zijn werk in de wijngaard, worden de toehoorders lichtjes aangeraakt door de warmte, de vochtigheid en de kou van de seizoenen. Verderop wordt in een kleine expositie het proces van het wijn maken toegelicht.

Dan kan het ruiken en proeven beginnen. In de gewelfde kelder, de Cave aux Aromes, staan tien grote glazen bokalen opgesteld met natuurlijke aroma’s. Wie z’n neus in de bokalen steekt, ruikt daar de geurfamilies die zijn terug te vinden de Pouilly wijnen.

Het bezoek wordt afgesloten met een proeverij van vier verschillende wijnen: één Pouilly-sur-Loire (van Chasselas druiven) en drie Pouilly-Fumé’s (van Sauvignon druiven). Het toeristenbureau wisselt voortdurend de wijnen die tijdens de proeverij worden geschonken. Zo komen alle wijnboeren uit de streek een keer aan de beurt. Hun wijnen worden overigens ook verkocht in het toeristenbureau.

Zie voor openingstijden en actuele toegangsprijzen de website van de Tour du Pouilly-Fumé.