Clamecy

Clamecy
Office de Tourisme
7-9, Rue du Grand Marché, 58500, Clamecy

Eens was Clamecy de hoofdstad van de houtvlotters die hun houttreinen over het water naar Parijs vervoerden. 


Clamecy is een middeleeuws stadje dat in 635 werd gesticht tegen de rand van de Morvan. Het ligt aan de Yonne, de Beuvron en het Canal du Nivernais.

Ooit was dit de hoofdstad van de houtvlotterij. Boomstammen die in de Morvan waren omgehakt en via de rivier stroomafwaarts waren gezonden, werden in Clamecy uit het water gehaald. Daar werden ze door de vlotters keurig samengebonden tot 75 meter lange en 4,5 meter brede houttreinen die ze in 11 dagen tijd over de Yonne en de Seine vervoerden naar Parijs om de bevolking te voorzien van stookhout.

Een zaal in het Museum d’Art et d’Histoire Romain Roland, gevestigd in het geboortehuis van deze beroemde Franse schrijver, is gewijd aan de houtvlotters. Daarnaast beschikt het museum onder andere over een collectie archeologische Gallo-Romeinse voorwerpen, schilderijen uit de periode van de 16e tot en met de 20e eeuw, en oude faiences uit Nevers en Clamecy.

Een Engelstalige audiogids om de oude binnenstad, met z’n okerkleurige vakwerkhuizen, te verkennen is verkrijgbaar via het Toeristenbureau of te downloaden via de app GuidiGo. Eén van de bezienswaardigheden in binnenstad is de Collégiale Saint-Martin, een kerk die in de 13e eeuw is gebouwd in Bourgondische gotische stijl en een 55 meter hoge toren heeft.

Op de andere oever van de Yonne, net buiten het oude centrum, ligt de in byzantijnse stijl gebouwde kerk Notre-Dame van Bethlehem (1926). De kerk herinnert aan de bisschop van Bethlehem die in de middeleeuwen naar Clamecy was gevlucht. Wegens werkzaamheden is de kerk alleen aan de buitenkant te bezichtigen.

De wandeling rond het water gaat langs het kasteel en het park van Vauvert. Het 18e eeuwse kasteel is niet geopend voor publiek. Het park waarvan de aanleg is geïnspireerd op de Franse en Engelse tuinen, is echter vrij te bezoeken.