La Charité-sur-Loire

La Charité-sur-Loire
Toeristenbureau

Place Sainte Croix, 58400, La Charité-sur-Loire

Een belangrijk stadje op de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella. 


La Charité-sur-Loire is één van de zeven Villes d’Art et d’Histoire (steden met Kunst en Geschiedenis) van Bourgondië. Vanaf het eilandje middenin de Loire (L’Ile de Faubourg) heeft men een mooi zicht op het middeleeuwse stadje.

De geschiedenis van la Charité-sur-Loire begon met een klooster, Seyr genaamd, dat in de 8e eeuw werd gesticht en korte tijd later werd vernietigd door een invasie van barbaren. In de 11e eeuw verrees hier de beroemde Onze-Lieve-Vrouwe priorijkerk. Die behoort tegenwoordig tot het UNESCO werelderfgoed.

De kerk ligt op de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella en is een belangrijke plek voor bedevaartgangers. Wie de pelgrimsroute volgt, neemt ook de weg met de 84 traptreden (Rue Saint-Jacques) aan de westkant van de stad.

De benedenstad met z’n oude huizen en nauwe steegjes is al eeuwenlang nauwelijks veranderd. De straatjes met namen als Rue des Mariniers, Rue du Pont en Place des Pêcheurs geven aan dat dit ooit het woongebied van de vissers was. De wijnbouwers hadden hun huizen wat hoger op de oever gebouwd.

Een deel van de oude stadswallen is bewaard gebleven en er lopen projecten om ze verder op te knappen. Het noordelijke deel van de stadswallen geeft een mooi overzicht over La Charité-sur-Loire, de Loire en de omgeving.

Ten oosten van de stad ligt het uitgestrekte bos, het Forêt des Bertranges, dat ooit eigendom was van de priorij van La Charité. De wijngaarden van de Côtes de la Charité zijn te vinden ten noordoosten van het stadje, in de gemeenten La Celle-sur-Nièvre, Chasnay, en Nannay.