Cassis

Cassis
21700, Nuits-Saint-Georges

In Nuits-Saint-Georges telen de boeren niet alleen druiven voor hun wereldberoemde wijnen, maar ook cassis voor andere heerlijke producten. 


In de Nuits Saint-Georges, waar wereldberoemde wijnen vandaan komen, worden behalve druiven ook volop zwarte bessen geteeld. Het is immers de cassisstreek van Frankrijk.

De zwarte bes wordt ook wel het zwarte goud van Bourgondië genoemd. De Ribes Nigrum, zoals hij officieel heet, is afkomstig uit het koude noorden: Scandinavië, Tibet, of Siberië. Hij heeft in 16e eeuw z’n intrede gedaan in dit deel van Frankrijk.

In eerste instantie werden de zwarte bessen vooral gewaardeerd omdat ze zo gezond zijn. Ze zitten vol met vitamine C, vitamine D en antioxidanten en helpen bij allerlei ziektes en kwalen. De wijnboeren plantten ook cassisstruiken aan de rand van hun wijngaarden om er de sterke drank ratafia te maken.

De productie van cassis nam grotere vormen aan nadat phylloxera, de druifluis, in 1875 de wijnstokken massaal had vernietigd. Als alternatief plantten de wijnbouwers toen cassisstruiken. Van de bessen werd vooral likeur gemaakt: de Crème de Cassis.

Maar de supergezonde zwarte bessen worden ook tot allerlei andere producten verwerkt: sappen, siroop, confituur, azijn, ratafia. Ze hebben een plek veroverd in de gastronomie. En ze dienen zelfs als ingrediënt van cosmetica en prestigieuze parfums.

Er zijn verschillende manieren om kennis te maken met deze Bourgondische specialiteit: ontdek alles over cassis in het Cassissium, breng een bezoek aan de boerderij Ferme Fruirouge, of probeer eens een glas Crème de Cassis.

Fotocredits: Foto bessen Côte-d'Or Tourisme © R. KREBEL; Foto met mensen ©Ferme Fruirouge; Foto struiken Côte-d'Or Tourisme © J-M. SCHWARTZ.