Alésia

Alésia
Muséoparc Alésia
1 Route des Trois Ormeaux, 21140, Alise-Sainte-Reine

Alésia, waar Julius Caesar de Galliërs, onder leiding van Vercingétorix, versloeg.


In Alise-Sainte-Reine vochten de Galliërs, onder leiding van Vercingétorix (de koning van de Auvergne), tegen Julius Caesar. Ze probeerden de Romeinen te stoppen in hun verovering van Gallië. Tevergeefs.

Met zijn troepen installeerde Vercingétorix zich in 52 voor Christus in de versterkte nederzetting, het oppidium, van Alésia. Ze werden omsingeld door het Romeinse leger en na een beleg van een aantal maanden moest Vercingétorix zich overgeven om zijn mannen te redden van de hongerdood. Gallië werd ingelijfd bij het Romeinse rijk.

Bij grootschalige opgravingen die sinds de 19e eeuw plaatsvonden op de heuvel Mont Auxois zijn onder andere wapens, militaire voorwerpen, Gallische en Romeinse munten aangetroffen. Een deel ervan is te zien in het museum van het park. Ook zijn er resten gevonden van een oppidium daterend uit de periode na de capitulatie.

De opgegraven fundamenten op de Mont Auxois geven een beeld van de omgeving waarin de inwoners van Alésia destijds leefden: de straten, de aan Jupiter gewijde tempel, het enorme theater, het forum, de basiliek Sainte-Reine, de woonwijk, en de smederij voor brons.

Tablets helpen de bezoekers om zich een voorstelling te maken van het oude Alésia: de gebouwen die ooit op de fundamenten hebben gestaan zijn virtueel, in 3D, herrezen (zie ook de video hieronder). 

Op de Mont Auxois, op 100 meter afstand van de opgravingen, is in 1865 een bronzen standbeeld geplaatst van Vercingétorix. Standbeeld en opgravingen maken deel uit van het Museumpark Alésia waarvan het museumgebouw drie kilometer verderop ligt.

Het Museumpark is tot en met 30 november dagelijks geopend. Zie voor de meest actuele openingstijden en toegangsprijzen de website van het Museumpark.

Nouvelle application 3D sur le site des vestiges gallo-romains d'Alésia
Nouvelle application 3D sur le site des vestiges gallo-romains d'Alésia