Beaujolais

Beaujolais
71570, Romanèche-Thorins

De Beaujolaisstreek begint helemaal in het zuiden van Bourgondië.


Met de appellations Moulin-à-Vent en Saint-Amour begint in het uiterste zuiden van Bourgondië de Beaujolaisstreek. Die eindigt ten noorden van Lyon. De streek is zo’n 60 kilometer lang en 12 kilometer breed. In het noorden worden de beste wijnen gemaakt. Terwijl elders in de Bourgondië vooral Chardonnay en Pinot Noir druiven groeien, is hier de Gamay druif overheersend.

De fotogenieke windmolen (Moulin-à-Vent) die z’n naam aan een Beaujolais Cru gaf, staat in Romanèche-Thorins op een 278 meter hoge heuvel. Hij wordt omgeven door enorme wijngaarden. De Saint-Amour wijn is afkomstig uit het iets noordelijker gegeven dorpje Saint-Amour-Bellevue.

De Beaujolaisstreek brengt elk jaar als eerste z’n nieuwe wijn op de markt. De Beaujolais Nouveaux wordt vanaf de derde donderdag van november geschonken. Het zijn vooral feestwijnen die jong worden gedronken. Daarnaast brengt de streek ook de Beaujolais de Caractère voort. Dat zijn wijnen met meer karakter die worden geschonken in een wijnbar of, aan tafel, in een bistro. De Beaujolais d’Exception zijn de allerbeste wijnen voor bijzondere momenten. Ze hebben een complex aroma en kunnen lang worden bewaard.

Er is een toeristische route van 140 kilometer uitgezet langs de 12 appellations van De Beaujolais, te weten: Saint-Amour-Bellevue, Juliénas, Chénas, Moulin-à-Vent, Fleurie, Chiroubles, Morgon, Régnié, Côte-de-Brouilly, Brouilly, Beaujolais-Villages en Beaujolais. Deze Route du Vins du Beaujolais is opgesplitst in zeven dagtochten.


De meest noordelijke dagtocht gaat, langs de wijngaarden, van Saint-Amour-Bellevue naar Juliénas, Chénas en Romanèche-Thorins. Onderweg komt u de volgende bezienswaardigheden tegen:

  • Saint-Amour-Bellevue: bij de ingang van het dorp staat een panoramatafel. In Saint-Amour is de Romaanse kerk een bezoekje waard.
  • Juliénas: u kunt een bezoekje brengen aan de kelder van de oude kerk, waar jaarlijks de wijnfeesten worden gehouden. Langs de D137 richting Cenves is het Maison de la Dîme met z’n bijzondere architectuur te zien. Hier werden ooit de tienden geïnd. Op maandagochtend is het markt in Juliénas.
  • Chénas: de 19e-eeuwse kerk en het museum Le p’tit musée d’Emile zijn te bezichtigen. Het museum is in de zomermaanden dagelijks behalve op donderdagen geopend. Er zijn zo’n 1.000 gereedschappen voor de wijnbouw te zien. Verder staat er een panoramatafel bij de jachthut.
  • Romanèche-Thorins: de windmolen uit de 15e eeuw staat buiten de bebouwde kom en is tussen juni en september dagelijks geopend. Verder vindt u hier Hameau Duboeuf (een themapark rond wijn) en dierenpark Touroparc.

Bron: Inter Beaujolais