Fietsmuseum Michel Grézaud

Fietsmuseum Michel Grézaud

Avenue du Maréchal de Lattre de Tassigny – D906 – Le Pas-Fleury, 71700, Tournus

Een prachtige verzameling van ruim 200 fietsen uit de afgelopen 200 jaar; probeer zelf op de binnenplaats de meest excentrieke fietsen uit.


Dit fietsenmuseum, gevestigd in een voormalige aardappelmeelfabriek in Tournus, is opgericht door een enthousiaste verzamelaar (Michel Grézaud) die in het dagelijkse leven slager was. Zijn vrije tijd ging op aan het verzamelen en opknappen van oude fietsen en in 1997 opende hij samen met zijn vrouw een museum.

Michel Grézaud heeft een leuke collectie opgebouwd van fietsen uit de afgelopen twee eeuwen. Die begint met de allereerste generatie fietsen: de Draisiene, ofwel Vélocipède, die in 1817 door de Duitse baron Karl Von Drais werd uitgevonden. Ook de 19e-eeuwse Grand-Bi, met het hoge voorwiel (1,30 meter) en het kleine achterwiel (30 centimeter) maakt deel uit van zijn collectie.

De verzameling bestaat verder uit circa 200 fietsen alsmede zo’n 7.000 objecten en accessoires die aan de fiets zijn gerelateerd. Onder andere driewielers, tandems, militaire fietsen, transportfietsen, kinderfietsen… Maar ook de fiets met een frame van koolstofvezel waarmee Chris Boardman in 1992 een wereldrecord vestigde.

Eén van de Franse benamingen van de fiets verwijst overigens naar de Nederlandse koningin Wilhelmina: “La Petite Reine” (de kleine koningin). Zij werd op zeer jonge leeftijd koningin en verplaatste zich, tot verbazing van de Franse pers, op een moderne fiets. Daar werd uitgebreid over geschreven en zo werd de fiets “La Petite Reine”.

Aan het einde van het museumbezoek, is er gelegenheid om op de binnenplaats zelf de meest excentrieke fietsen uit te proberen.

Het museum is van april tot en met oktober geopend op vrijdag-, zaterdag- en zondagmiddagen. Zie voor exacte tijden en toegangsprijzen de website van het museum.