Hospitaal van Tournus

Hospitaal van Tournus
21 Rue de l’Hôpital, 71700, Tournus

Een hospitaal uit de 17e en 18e eeuw met authentieke ziekenzalen en een zeer goed geconserveerde apotheek.


Het oude hospitaal van Tournus, uit de 17e en 18e eeuw, is onderdeel van het Museum Greuze. Van dit hospitaal zijn nog drie authentieke ziekenzalen bewaard gebleven. Ze zijn gerestaureerd en ingericht met hun oorspronkelijke meubilair: eikenhouten bedden en in het midden een potkachel. Het tinnenwerk is uitgesteld in een weelderige kast.

De apotheek uit circa 1685 behoort tot de mooiste en best geconserveerde van Frankrijk. In de gedecoreerde houten kasten staan nog 300 potten van aardewerk uit Nevers. In 2011 hebben ook de apotheekkasten van het Maison de Charité (armenhuis) van Tournus hier een plek gekregen.

Het Hôtel Dieu van Tournus geeft een getrouw beeld van het leven in een hospitaal in de 17e eeuw en steekt daarmee het beroemde Hospice de Beaune naar de kroon. De eenvoudige tuin met geneeskrachtige planten geeft meer zicht op de farmaceutische praktijken uit die tijd. De medische praktijken zijn af te leiden uit de tentoongestelde instrumenten.

Het oude hospitaal en de apotheek vormen samen met het museum Greuze één geheel. Het is van april tot september geopend. Toegangskaarten zijn verkrijgbaar via het Toeristenbureau. Het hospitaal alleen worden bezocht onder begeleiding van een gids.