10 oktober 2022

Wereldkampioen Oeufs en Meurette (eieren in rode wijnsaus)

De wereldkampioenschappen Oeufs en Meurette (eieren in rode wijnsaus) die op 9 oktober werden gehouden in het prestigieuze kasteel Clos de Vougeot zijn gewonnen door Joy-Astrid Blanchard-Poinsot (restaurant Chez Camille in Arnay-le-Duc).

Joy-Astrid Blanchard-Poinsot is de eerste vrouw die deze titel behaalt. Haar ouders hadden ook een restaurant en zij opende zelf op 21-jarige leeftijd haar eerste zaak. Die was gespecialiseerd in de bereiding van Charolais rund. In 2020 kocht ze restaurant Chez Camille in Arnay-le-Duc.

Jean-Bruno Gosse (restaurant Loiseau des Ducs in Dijon) won de creativiteitsprijs voor zijn interpretatie van dit gerecht. Hij wist, binnen de regels van het recept, de meest originele Oeufs en Meurette te maken.

Oeufs en Meurette, eieren in rode wijnsaus, is een eeuwenoud Bourgondisch streekgerecht dat vooral ’s winters op tafel komt. Het is de “signature dish” van kasteel Clos de Vougeot: al sinds 1953 staat het bij elke ontvangst vast op het menu. De chef-kok van het kasteel weet in vijf minuten tijd voor 600 personen perfecte Oeufs en Meurette, dus in totaal 1.200 gepocheerde eieren, op tafel te zetten.

De wereldkampioenschappen Oeufs en Meurette werden voor het vierde achtereenvolgende jaar gehouden. Er namen 13 topkoks aan deel: 9 uit Frankrijk en 4 uit het buitenland.