Museum Tafelkunsten

Museum Tafelkunsten
La Maison Régionale des Arts de la Table

15, Rue Saint-Jacques, 21230, Arnay-le-Duc

In dit voormalige hospice (17e eeuw) is elk jaar een andere expositie over voeding, gastronomie, lekkernijen of tafelkunsten te zien.


Al in de 13e eeuw had Arnay-le-Duc een hospice. Volgens historische stukken uit de 16e eeuw telde het acht bedden. De armen werden er verzorgd door religieuzen van het hospitaal van Beaune en door leken. Het stond op de andere oever van de Arroux. In 1693 werd een nieuw hospice gebouwd dat plaats bood aan 12 bedden voor de zieken. De klokkentoren dateert uit 1863. Dit hospice bleef in gebruik totdat in 1977 elders in Arnay-le-Duc een modern ziekenhuis met verzorgingshuis werd geopend.

Het voormalige hospice uit de 17e eeuw is tegenwoordig ingericht als regionaal museum van de tafelkunsten. Sinds 1981 organiseert het elk jaar een nieuwe expositie rond specifieke thema’s op het gebied van voeding, gastronomie en lekkernijen. Verder biedt het museum een kleine vaste tentoonstelling van serviesgoed. Ook is een oude keuken met kookgerei van koper te zien.

In 2021 ging de thema-expositie over oma’s serviezen, in 2022 over bierpullen, bierglazen en bierflessen en in 2023 over de driekoningentaart en de Provençaalse traditie van 13 kerstdesserts.

De website van het museum is tweetalig. De toelichting bij de exposities is enkel in het Frans. Maar ook voor wie de taal niet spreekt, zijn ze het bekijken waard. Het museum is van april tot november geopend. Zie de website voor de exacte openingstijden en toegangsprijzen. In december is de tijdelijke expositie afgebroken en wordt er een kerstmarkt gehouden.