Pouilly

Pouilly
BIVC - Bureau Interprofessionnel des Vins du Centre
58150, Pouilly-sur-Loire

De beroemde Pouilly-Fumée wijnen, gemaakt van Sauvignon druiven, zijn afkomstig uit dit gebied aan de Loire. 


Midden in de Nivernais, in de wijnstreek Centre-Loire, liggen de wijngaarden van Pouilly waar twee witte AOC-wijnen worden gemaakt: de Pouilly-Fumé van Sauvignon druiven (1.400 hectaren) en de Pouilly-sur-Loire van Chasselas druiven (30 hectaren). De Pouilly-Fumé smaakt fruitig en mineraalachtig. De Pouilly-sur-Loire floraal en fruitig.

Het is een zeer oud wijngebied. In de 5e eeuw van de jaartelling, in de Gallo-Romeinse tijd, werden hier al wijngaarden aangelegd. De kloosters zorgden in de middeleeuwen voor verdere uitbreiding. Het benedictijner klooster van La Charité-sur-Loire werd in de 11e eeuw eigenaar van de wijngaarden van Pouilly.

De Sauvignon Blanc wordt ook wel Blanc-Fumé genoemd vanwege het dunne schimmellaagje dat de rijpe druiven kan bedekken. Tegelijkertijd verwijst de term fumé ook naar het licht rokerige aroma van de wijn die met deze druiven wordt gemaakt. De grond geeft de druiven uit Pouilly het aroma van vuursteen mee. De Pouilly-Fumé wijnen zijn wereldberoemd. Ze worden naar 130 landen geëxporteerd en geschonken aan de mooiste tafels van ter wereld.

Het plaatsje Pouilly-sur-Loire gaf z’n naam mee aan de witte wijn die van de Chasselas druiven wordt gemaakt. Voor zover bekend werd deze druif altijd al geteeld in de streek. Koning Lodewijk XI liet al wijn vanuit Pouilly leveren aan zijn kasteel in Plessis-les-Tours. Met de opening van het Canal van Briare in 1642 werd het makkelijker om de wijn af te zetten in plaatsen als Montargis, Fontainebleau, Versailles en Parijs, maar bijvoorbeeld ook in Engeland. In de 19e eeuw was de Chasselas zeer populair als tafeldruif. Zodra er in 1861 een spoorverbinding was, werden manden met Chasselas druiven vanuit Pouilly naar de Parijse hallen vervoerd. Meeldauw en de Phylloxera druifluis legden de productie van wijnen eind 19e eeuw plat. Aan het begin van de 20e eeuw werden dit druivenras opnieuw aangeplant. Tegenwoordig zijn de wijngaarden met Chasselas druiven schaarser. Ze leveren vooral wijnen op voor eenvoudige gelegenheden; om gezellig met vrienden een glaasje te drinken.

De Pouilly wijnen worden gemaakt in zeven gemeenten: Garchy, Mesves-sur-Loire, Saint-Andelain, Saint-Laurent-L’Abbaye, Saint-Martin-sur-Nohain en Tracy/Loire. In totaal omvat dit gebied 1.379 hectaren. In 2021 waren er 135 producenten; voor het overgrote deel familiebedrijven. 

In de Pouilly-Fumé toren is alle uitleg te vinden over deze wijnstreek.