Met een nieuwe documentaire van Laurent Bouit, die momenteel op France 3 wordt uitgezonden, staan de paden van de Morvan in de belangstelling. Ze hebben een uitzonderlijke densiteit en maken het park aantrekkelijk voor toeristen die graag wandelen of mountainbiken.
De vele paden in de Morvan zijn een stukje erfgoed dat, hoofdzakelijk door vrijwilligers, in stand wordt gehouden. Iedereen kan er eindeloos wandelen, mountainbiken, off-road motor rijden, of quad rijden.
Het probleem is dat een aanzienlijk deel ervan door onkruid is overwoekerd, door boeren van belendende percelen is omgeploegd tot akker, of door eigenaren van omliggende bossen is gekocht om er een privéweg van te maken. Net als elders in Frankrijk, mobiliseren mensen in de Morvan zich voor het behoud van die paden zodat iedereen daar vrij gebruik van kan blijven maken. Laurent Bouit maakte er een documentaire over: Des chemins en commun (openbare landwegen). Daarin laat hij ook vrijwilligers aan het woord die zich inzetten voor het behoud ervan. Inwoners van plaatsen als Brassy, Châtillon-en-Bazois, Glux-en-Glenne, Ouroux-en-Morvan vertellen hun verhaal voor de camera.
In Ouroux en Morvan begonnen ze in 2022 met het heropenen van een deel van de route waar tot 1936 de Tacot, het treintje tussen Corbigny en Saulieu, over reed. Nu liggen er, voor wandelaars en fietsers, drie mooie paden die samen zo’n 25 kilometer lang zijn. Ze voeren naar Montsouche, Le Plessis, en Coeuson-Savelot. De Nederlander Mathijs Voorhoeve, die deel uitmaakt van de vereniging Chemins d’Ouroux, vertelt dat het project in april 2022 is gestart: “Een vaste kern van vier vrijwilligers is elke week een stukje gaan ontginnen, geholpen door een variabele groep van ongeveer 20 mensen. In de loop van volgend jaar hopen we het deel van Ouroux-en-Morvan naar Gare de Razou nog toe te kunnen voegen. Ook zijn we met aanliggende gemeenten in gesprek om dit initiatief uit te breiden.”
Mars den Dikken, die vanuit het Parc du Morvan werkt aan het behoud van de landwegen, schat in het in dit natuurpark in totaal om zo’n 8.000 kilometer gaat. Ze liggen verspreid over 133 gemeenten. Op de ene plek worden ze beter onderhouden dan op de andere. Ruwweg is te stellen dat momenteel ongeveer een derde deel van de paden in de Morvan ontoegankelijk is.
Documentairemaker Laurent Bouit reisde over de hele wereld om reportages te maken. Tegenwoordig richt hij zich vooral op projecten in en rond de Morvan. Hier kwam hij in contact met Tous en Chemin Rural (allemaal op een landweg), een vereniging van vrijwilligers die projecten opzetten om overwoekerde paden weer toegankelijk maken. Daar wilde hij zichtbaarheid aan geven. “Net als water en biodiversiteit behoren de paden tot het openbaar bezit, maar ze worden vaak vergeten. Hoewel ze in de kadasters staan, zijn er veel verdwenen doordat ze niet langer worden gebruikt,” zo licht hij toe. Tussen de zomer van 2023 en het voorjaar van 2024 werkte Laurent Bouit aan deze nieuwe documentaire. Die is tot 5 september 2025 te zien op France 3 via deze link. Vanwege de rechten is de uitzending geblokkeerd voor kijkers buiten Frankrijk. Met VPN-verbinding lukt het overigens wel. De documentaire is in het Frans. Ook voor wie de taal niet goed spreekt, is het alleen al vanwege de mooie beelden van de Morvan de moeite waard om hem te bekijken.
Foto: ©Laurent Bouit.
Eerder dit jaar ontwikkelde Laurent Bouit een nieuwe fietsroute langs de grote meren van de Morvan.