6 juli 2024

Nieuwe fietsroute langs de grote meren van de Morvan

De Franse documentairemaker Laurent Bouit ontwikkelde samen met het departement Nièvre een fietsroute langs de grote meren van de Morvan. Het moest een route worden die sportief is, maar met aanvaardbare hoogteverschillen. Langs rustige wegen, met stopplaatsen aan het water.

Het resultaat is de 260 kilometer lange Route des Grands Lacs du Morvan die vertrekt vanuit Nevers, de stad aan de Loire. In 7 etappes van gemiddeld 40 kilometer verbindt hij de in de Nièvre gelegen grote meren van de Morvan met elkaar. Elke etappe eindigt op een plek waar men kan kamperen en bijna overal mag worden gezwommen.

Door de prachtige natuur gaat deze fietstocht naar het meer van de Merle, de meren van Baye, het meer van de Goulot, het stuwmeer van Chaumeçon, het stuwmeer van Settons om vervolgens langs het stuwmeer van Pannecière, de stuwdam van Panneçot en het Grenetiermeer weer terug te keren naar Nevers.

Geweldige energie

Laurent Bouit is documentairemaker en Afrikaspecialist. Hij reisde over de hele wereld om te filmen. Behalve aan verre oorden, wijdde hij in een serie over de mooiste tochten ook een aflevering aan de Morvan. In een interview met het dagblad van de Nièvre, Le Journal du Centre, verklaarde hij dat het gebied hem raakt: “Er heerst een geweldige energie in de Morvan. Maar ook in La Charité-sur-Loire en in Nevers. Ik vind er een mix van sport en cultuur.”

De documentairemaker werd in 1970 geboren in de Brionnais en woont tegenwoordig onder La Charité-sur-Loire, aan de overkant van de Loire, in de Cher. Hij maakte als kind kennis met de Morvan: zijn vader vervoerde er, te voet, dieren. Later leerde hij het gebied beter kennen door mee te doen aan mountainbikewedstrijden en trails.

In het interview met het dagblad gaf Laurent Bouit vorig jaar aan zich te willen verankeren in deze omgeving en zich aan te passen aan de tijd: “Het vliegtuig nemen om documentaires te maken die mensen aanmoedigen zelf te gaan vliegen, heeft niet zoveel zin meer. Daarmee is niet gezegd dat ik het nooit meer zal doen, maar ik wil hier vooral andere projecten gaan creëren.”

Foto: ©Laurent Bouit