Op het wereldkampioenschap Oeufs en Meurette veroverde chef-kok Alexandre Dutat van restaurant Loiseau des Vignes uit Beaune het hart van de juryleden.
Bij dit wereldkampioenschap, dat elk jaar wordt gehouden in het prestigieuze kasteel Le Clos de Vougeot, gaat het erom wie het typisch Bourgondische gerecht van eieren in een saus van rode wijn het beste kan bereiden. De hoofdprijs ging net als vorig jaar naar Canada, maar Alexandre Dutat won de Prix Coup de Coeur 25 voor zijn uitvoering.
De Bourgondische chef-kok wist zich met zijn recept te onderscheiden door de saus te maken met cassisboter, afkomstig van fruitboerderij Fruirouge. “Cassisboter helpt de zuurgraad van de wijn te breken en voegt het zoete en tegelijkertijd zure tintje van de zwarte bessen toe aan de smaak,” verklaart Alexandre Dutat. “Bovendien speel ik met texturen. Een espuma (luchtig schuim) van uien met spek zorgt ervoor dat gasten nog wat langer kunnen genieten van het gerecht. De leidende smaken van het originele recept (spek, uien en rode wijn) blijven daarbij behouden.”
Alexandre Dutat heeft Oeufs en Meurette het hele jaar door op de kaart van Loiseau des Vignes staan: het is één van de iconische Bourgondische gerechten die in de genen van het restaurant zitten.
Oeufs en Meurette is een eeuwenoud streekgerecht dat vooral ’s winters op tafel komt. Het is de “signature dish” van kasteel Le Clos de Vougeot: al sinds 1953 staat het bij elke ontvangst vast op het menu. De chef-kok van het kasteel weet in vijf minuten tijd voor 600 personen perfecte Oeufs en Meurette, dus in totaal 1.200 gepocheerde eieren, op tafel te zetten.
De wereldkampioenschappen Oeufs en Meurette worden elk jaar gehouden. Er namen dit keer 14 topkoks aan deel waarvan elf uit Frankrijk. De andere deelnemers kwamen uit Noorwegen, Canada en Japan.
Foto: ©Mondiales de l'Oeuf en Meurette