24 maart 2024

Beste wijnmuseum van Europa staat in Bourgondië

Vlak voor de winterstop, won La Cité des Climats et Vins de Bourgogne de prijs voor het Beste Wijnmuseum van Europa. Deze prijs werd tijdens de European Wine Day in Toulouse uitgereikt door Iter Vitis, de organisatie die projecten en activiteiten voor de ontwikkeling van het oenotoerisme (wijntoerisme) alsmede het behoud en doorgeven van de wijncultuur stimuleert.

La Cité des Climats et Vins de Bourgogne werd in het voorjaar van 2023 geopend op drie plaatsen in Bourgondië: Beaune, Chablis en Mâcon. Elk van de locaties focust zich op het eigen wijngebied. Daarbij is Beaune, de hoofdstad van de Bourgogne wijnen, het hoofdmuseum.

Volgens Iter Vitis geldt de prijs voor de Cité als geheel vanwege het bijzondere concept met drie locaties waarmee het terroir van de Bourgogne als geheel waardering krijgt. Behalve voor het concept, won La Cité des Climats et Vins de Bourgogne ook internationale prijzen voor het ontwerp van de gebouwen (Green Good Design Awards 2023, Chicago) en de scenografie (MUSE Design Awards 2023 New York).