Meursault

Meursault
Place de l'Hotel de Ville, 21190, Meursault

Een wijndorpje langs de Route des Grands Crus waar vooral witte wijnen worden gemaakt. Het gemeentehuis, met z'n gekleurde dakpannen, is al van verre te zien.


Meursault is een wijndorpje ongeveer halverwege de Côte de Beaune, de wijnstreek die van Beaune in zuidelijke richting naar Santenay loopt. Hoewel deze streek vooral bekend is om z’n rode wijnen, komen er uit Meursault hoofdzakelijk witte wijnen. Ruim 381 hectare is beplant met de witte Chardonnay druiven en ruim 10 hectare met rode Pinot Noir druiven. Er worden maar liefst 19 Premier Cru wijnen gemaakt.

Al van verre valt, nog meer dan de toren van de Saint-Nicolas kerk, het kleurrijke dak van het gemeentehuis op. In 1337 werd hier een fort gebouwd. Het is herhaaldelijk ontmanteld en gerestaureerd. Van het oorspronkelijke fort zijn de donjon, de raamstijlen en een stenen trap nog bewaard gebleven. Sinds de 19e eeuw is het in gebruik als gemeentehuis.

Op het pleintje voor het gemeentehuis, bij de fontein, pauzeren ’s zomers de toeristen die de Route des Grand Crus met de fiets of met de auto rijden. De kleine supermarkt en de terrasjes in het centrum zijn dan open.

De gotische Saint-Nicolas kerk is rond 1480 gebouwd op de plek waar eerder een Romaanse kerk door brand verloren was gegaan. De achthoekige spits is 57 meter hoog. De stenen gargouilles, de figuren aan de dakrand, zijn waterspuwers. Ze moesten het regenwater afvoeren zodat het niet langs de gevels omlaag stroomde.

Andere bijzondere gebouwen in Meursault zijn de wijnkastelen, Château de Meursault en Château de la Velle, en de wijnhuizen uit de 15e en 16e eeuw. Van de leprakolonie/hospitaal uit de 12e eeuw (langs de D974) zijn het poortgebouw en de kapel bewaard gebleven. Tussen 2012 en 2014 werden ze gerestaureerd.

Liefhebbers van de Louis de Funès films herkennen waarschijnlijk de beelden van Meursault uit de film La Grande Vadrouille over Franse burgers die de bemanning van een neergestorte RAF-bommenwerper helpen om weg te komen uit het bezette gebied.