Meer van Saint-Point-Lamartine

Meer van Saint-Point-Lamartine
Route du Lac, 71520, Saint-Point

Een rustig meer in een groene omgeving.


Het Lac de Saint-Point-Lamartine is ooit aangelegd in de loop van de rivier de Valouzin en dankt een deel van zijn naam aan de bekende Franse dichter Alphonse de Lamartine die in het nabijgelegen kasteel woonde.

Over de historie van het meer is weinig bekend. Verondersteld wordt dat het ooit is uitgegraven voor visteelt. Het meer van Saint-Point-Lamartine ligt in een driehoek met Sainte-Cecile en Mazille. Van Sainte-Cecile weet men dat het vis leverde aan de Abdij van Cluny. In Mazille werd de administratie bijgehouden van de graanleveranties aan Cluny en waarschijnlijk ook van de visteelt. Overigens was het graan bedoeld voor het vee, want het meel werd er destijds gemaakt van tuinbonen.

Tegenwoordig is het meer enkel bedoeld voor recreatie: zwemmen, waterfietsen, wandelen, picknicken... Het is een heerlijke, rustige plek in de Clunisois, ver weg van alle drukte en lawaai. De vele bomen op de oevers bieden verkoeling tijdens warme dagen.

Dit meer is het hele jaar door vrij toegankelijk. Het is zo’n 10 hectaren groot en in 4 kilometer kan men er omheen lopen. Verwar het niet met het veel grotere Lac Saint-Point bij Pontarlier in de Doubs.