Bos van Bertranges

Bos van Bertranges
58400, Raveau

Dit enorme bos is de tweede grootste leverancier van eikenhout in Frankrijk. Van dit hout worden onder andere wijnvaten gemaakt. 


De pelgrimsweg van Vézelay naar Santiago de Compostella loopt door dit enorme bos ten oosten van La Charité-sur-Loire. Vanaf de 11e eeuw tot aan de Franse revolutie (1789) was het grotendeels in eigendom van de Benedictijner monniken van de Priorij in La Charité-sur-Loire. Het heeft een bijzondere flora en fauna. Soms zijn er zwarte ooievaren te zien.

Het bos is ongeveer 7.600 hectaren groot en is beplant met eikenbomen. Na het Forêt de Tronçais, in de Allier is het Fôret des Betranges de tweede grootste leverancier van eikenhout in Frankrijk. Hier wordt onder andere eikenhout geproduceerd voor de wijnvaten. In het verleden kwam er het hout vandaan waarmee de ovens voor de grote Koninklijke Smederijen in Guérigny werden gestookt.

Er staan een aantal bomen die al meer dan 250 jaar oud zijn. De Eik van Babaud, genoemd naar de directeur van de Koninklijke Smederijen, was met 482 jaar de alleroudste. Hij moest in 1993 worden omgezaagd, maar de stronk is nog te zien.

Het bos wordt begrensd door de gemeenten Raveau, Varennes les Narcy, Narcy, Saint Aubin les Forges, Poiseux, Guérigny, Urzy, Parigny les Vaux, Chaulgnes et Champvoux. Er zijn allerlei wandelroutes uitgezet door het Fôret des Bertranges.

Vertrekpunt van veel uitgezette wandelingen is het Rond-Point de la Réserve. U komt er door, vanuit de bebouwde kom van Raveau, de Chemin/Route Forrestière à la Vache te volgen.

Enkele interessante waterbronnen in dit bos zijn:

  • Fontaine de La Vache (Raveau): hier staat een 250 jaar oude eik die verschillende blikseminslagen heeft overleefd. Volgens Keltische legenden is hier ook een schat gevonden.
  • Fontaine des Bougers (Raveau): een rustig plekje dat zich leent voor een aangename pauze. In vroegere tijden was dit ook voor de hoeders van runderen een stop maakten om hun kudde te laten drinken en uit te rusten. ’s Zomers bloeien er waterlelies.
  • Fontaine de Vaux (Chaulgnes): ligt met z’n kleine bruggetjes en kanaaltje een beetje verscholen. Een majestueuze plataan domineert deze plek.