Hospices de Nuits-Saint-Georges

Hospices de Nuits-Saint-Georges
Rue Henri Challand, 21700, Nuits-Saint-Georges

Het ziekenhuis van Nuits-Saint-Georges bekostigt al sinds 1270 medisch-sociale zorg uit de exploitatie van een kwalitatief hoogstaande wijngaard.


Het ziekenhuis van Nuits-Saint-Georges heeft bijna 13 hectaren aan wijngaarden in de gemeenten Nuits-Saint-Georges, Premeaux-Prissey, Vosne-Romanée en Gevrey-Chambertin. Van de druivenoogsten worden uitstekende wijnen gemaakt waaronder 1 witte en 19 rode 1er Crus. De witte, van Chardonnay druiven, hebben bloemige en fruitige aroma’s. De rode, van Pinot Noir druiven, karakteriseren zich door complexe aroma’s en ronde tannines, zelfs als ze nog jong zijn.

Deze beroemde wijnen worden jaarlijks op de tweede zondag van maart geveild in het nabijgelegen kasteel Le Clos de Vougeot. In 2023 gebeurde dat voor de 63e keer. Het ging het om 150 wijnvaten die samen € 3,6 miljoen opleverden. De opbrengsten worden gebruikt voor onderhoud en modernisering van het ziekenhuis. Bij elke veiling wordt ook een “Cuvée des Bienfaiteurs” aangeboden. Daarmee sponsoren de kopers telkens een andere organisatie die zich inzet voor de publieke gezondheid.

Nuits-Saint-Georges heeft al sinds 1270 een hospice. Het is bijna twee eeuwen ouder doch veel minder beroemd dan het Hôtel-Dieu van Beaune (1443). Maar het functioneerde op dezelfde manier: medisch-sociale zorg werd gecombineerd met de exploitatie van een kwalitatief hoogstaande wijngaard. Van het ziekenhuis uit de 13e eeuw is niets meer over.

In 1689 werd onder de verantwoordelijkheid van kapelaan Antide Midan een nieuw hospice in Nuits-Saint-Georges gebouwd. Daarmee ging het van 4 naar 16 bedden. In 1740 werd naast de Salle Saint-Laurent ook een ziekenzaal voor vrouwen toegevoegd, namelijk de Salle Sainte-Madeleine. Mede dankzij donaties, kon het hospice in de loop der tijd verder worden uitgebreid.

Het gebouw uit de 17e eeuw, met op de gevel de Pièta, het beeld van Maria met de dode Christus, is bewaard gebleven, hoewel het ziekenhuis sinds 2018 een moderner complex aan de overkant van de straat in gebruik heeft genomen. Er wordt nog onderzocht wat te doen met de leegstaande oude panden.