Gevrey-Chambertin

Gevrey-Chambertin
Office de Tourisme Gevrey-Chambertin
1, Rue Gaston Roupnel, 21220, Gevrey-Chambertin

Van de 33 grand cru wijnen uit Bourdondië, worden er 9 in Gevrey-Chambertin gemaakt. 


De geschiedschrijving van het plaatsje Gevrey, in de Côte de Nuits, gaat terug tot de 7e eeuw toen zich hier Christenen vestigden om de wijngaarden te bewerken van hertog Amalgaire die de abdij van Bèze (ten noordoosten van Dijon) had gesticht. De monniken noemden deze wijngaard de Clos de Bèze. Uit opgravingen blijkt dat er ook in de eerste eeuw voor onze jaartelling, in de Gallo-Romeinse tijd, al wijnbouw heeft plaats gevonden op deze plek.

De kloosters gaven structuur aan de wijnbouw in de streek. Het kasteel van Gevrey werd in 1257 gebouwd door monniken van Cluny en was tot aan de Franse revolutie eigendom van de Abdij van Cluny. Na de revolutie kwam het kasteel met de wijngaard (2,3 hectare) in particuliere handen. In 2012 werd het gekocht door een Chinese investeerder.

In de 16e eeuw ging de Franse koning akkoord met het houden van een weekmarkt, op dinsdagen, in Gevrey. Daartoe werd de markthal, la Halle Chambertin, gebouwd. Tegenwoordig heeft de hal een toeristische functie: via een interactief traject wordt uitleg gegeven over deze wijnstreek en het stadje Gevrey-Chambertin.

Het dorp verarmde in de loop van de 16e eeuw doordat de inwoners de soldaten moesten ondersteunen die werkten aan de versterking van Dijon. In de tweede helft van die eeuw had het ook te lijden onder de pest en godsdienstoorlogen. Gevrey werd herhaalde malen geplunderd, verwoest, en opnieuw opgebouwd.

Het woord Chambertin werd pas later toegevoegd aan de plaatsnaam. Een boer, Berthin genaamd, was wijnbouwer in de buurt van de Clos de Bèze. Hij had daar zijn “champs” (velden). De velden van Berthin werden verbasterd tot Chambertin. In de 18e eeuw nam een andere wijnboer die hier fortuin maakte (Claude Jobert) deze naam ook aan: hij had een groot deel van het Clos de Bèze verworven en noemde zichzelf vervolgens naar zijn favoriete wijn.  

De wijngaarden van Gevrey-Chambertin (550 hectaren) maken deel uit van het UNESCO werelderfgoed. Van de 33 grand crus uit Bourgondië, worden er 9 in Gevrey-Chambertin gemaakt. Het plaatsje ligt aan de Wijnroute van de Grand Crus. Het is ook een goede uitvalsbasis om het natuurreservaat La Combe Lavaux-Jean Roland te ontdekken.

Ter gelegenheid van het wijnfeest Saint-Vincent Tournante hebben in 2000 vier kunstenaars elk een smeedijzeren paneel gemaakt met gereedschappen die de wijnbouwers gebruiken. Het is te zien op de kruising van de Rue Souvert met de Rue de Richebourt. In 2020 werd, voor hetzelfde wijnfeest, aan de noordkant van het gemeentehuis, een stenen fresco gemaakt van de 9 grand crus van Gevrey-Chambertin.