Consortium

Consortium
37, Rue de Longvic, 21000, Dijon

Toonaangevend museum voor eigentijdse kunst. Tegelijkertijd laboratorium en ruimte voor esthetische debatten.


Het Consortium nam in 2011 z’n intrek in een gebouw van 4000 m2 dat speciaal voor deze bestemming was ontworpen door de Japanse architect Shigeru Ban. Het museum was in 1977 gestart op de bovenverdieping van een alternatieve boekenwinkel in Dijon. Jonge studenten verwezenlijkten hier hun ambitie om de kunst van hun eigen tijdperk tentoon te stellen.

Samen met een handvol enthousiastelingen organiseerden de grondleggers vanaf het eind van de jaren ’70 exposities met werk van avant-garde kunstenaars. Eind jaren ’80 stelde het Consortium de aard en gewoonten van het exposeren aan de orde. Het organiseerde “Une Autre Affaire” (een andere zaak), een expositie van exposities.

De New York Times omschreef het Consortium in 2016 als het “Franse onder-de-radar-museum dat stilletjes de volgende grote onderwerpen in de kunst voorspelt”. De vaste collectie, die permanent wordt getoond op de bovenste verdieping van het gebouw, omvat meer dan 350 werken. De meeste zijn geschonken door de kunstenaars die er hebben geëxposeerd.

Artiesten zien in het Consortium niet alleen een plek om te exposeren, maar ook een partner voor een dialoog en soms een producer. In de jaren ’80 inspireerden ze het museum tot het uitgeven van hun catalogi en in de jaren ’90 tot het opzetten van een filmproductiebedrijf. Inmiddels is het Consortium de belangrijkste distributeur in Frankrijk voor boeken over eigentijdse kunst. Eén van de films die het produceerde, won de Gouden Palm op het Filmfestival van Cannes in 2010.

Verder faciliteert het Consortium projecten, waaronder de creatie van een nieuwe groep glas-in-lood ramen voor de Priorijkerk in La Charité-sur-Loire. Naar aanleiding van het besluit van de UNESCO om de Bourgondische wijngaarden (climats) op de werelderfgoedlijst te zetten, sloeg het de handen ineen met het Romanée-Conti in Vosne-Romanée. Een voormalige fermentatieruimte in een 18e-eeuws huis werd omgebouwd tot expositieruimte voor eigentijdse kunst.

De oprichters hebben in de afgelopen 40 jaar het Consortium neergezet als een laboratorium en een ruimte voor esthetische debatten waarbij de exposities hun taal zijn.

Het Consortium is van woensdag tot en met zondag geopend. Zie voor actuele tijden en toegangsprijzen de website van het museum.