Romanée-Conti

Romanée-Conti
1, Place de l’Église, 21700, Vosne-Romanée

Een mythische wijngaard waar de duurste wijnen ter wereld worden gemaakt.


Romanée-Conti geldt als de meest prestigieuze wijn ter wereld. Het is een mythische naam. De wijngaard in het plaatsje Vosne-Romanée (in de Côte de Nuits) is, volgens de eigen website van het wijnhuis slechts 1,814 hectare groot.

De opbrengst varieerde in de afgelopen decennia van zo’n 4.000 tot 6.900 flessen wijn per jaar. Ze gelden als de duurste wijnen ter wereld. Op internet worden de flessen aangeboden voor prijzen vanaf € 11.000 tot een veelvoud van dat bedrag. 

De mythische status van het wijnhuis wordt verder versterkt doordat het gesloten is naar de buitenwereld. Deze wijngaard, een climat, brengt dankzij de gunstige ligging en de zorg van de wijnbouwers jaar druiven voort waarvan de allerbeste wijn wordt gemaakt.

Het domein werd, volgens de website van Romanée-Conti in 1760 gekocht door Louis-François de Bourbon, prins van Conti. Hij was onder andere Seigneur (Heer) van Nuits en Argilly. De wijngaard was toen al tien keer zoveel waard als de Clos de Bèze die ook een uitstekende reputatie had en heeft. Maar de prins kende de kwaliteiten en de waarde van de wijngaard La Romanée.

Hoewel de wijngaard enkele tientallen jaren later (in de Franse revolutie) werd onteigend en dus niet lang in handen was van de Conti’s, draagt hij nog steeds de naam van de prins. Sinds 1869 is het domein in bezit van twee families. Behalve de Romanée Conti produceert het ook nog een aantal andere topwijnen.