Honing

Honing
Les Ruchers du Morvan
Port de l’Homme - Corancy D37, 58120, Château-Chinon Campagne

In de Morvan en ook elders in Bourgondië is volop verse honing te koop. Bij Les Ruchers du Morvan is de winkel deels ingericht als een museum over bijen.


Op allerlei plaatsen in de Morvan, maar ook elders in Bourgondië, wordt verse honing (“miel”) te koop aangeboden. Wie meer wil weten over dit product, kan terecht bij het familiebedrijf Les Ruchers du Morvan waar ze al 40 jaar lang bijen houden zoals dat vroeger gebeurde: niet-intensief en biologisch.

Behalve een winkel, waar producten van honing en was worden verkocht, is Les Ruchers du Morvan ook een Ecomuseum. U kunt er letterlijk een kijkje nemen in een bijenkort: achter glas is een opengewerkte bijenkast te zien met honderden krioelende bijen. Via een buis in de muur vliegen ze aan en af.

In het museum worden eveneens nesten getoond die bijen zelf hebben gebouwd. Verder staan er bijenkorven en -kasten in allerlei soorten en maten; gebouwd in verschillende tijden en op verschillende plaatsen.

Bij de extractieruimte wordt, op een videoscherm, een beeld gegeven van de oogst en de verwerking van de honing. Ter plekke bakken ze kruidkoek die voor 70% uit honing bestaat. Met alle lekkernijen die er zijn uitgestald, is het haast onmogelijk om Les Ruchers du Morvan met lege handen te verlaten.

De glimmende potten honing, in allerlei goudtinten, zien er zeer verleidelijk uit. Elke tint heeft een eigen smaak; het resultaat van de bloemen die de nectar hebben geleverd. Wanneer de ene bloemensoort is uitgebloeid, worden de korven verplaatst naar andere weiden waar nieuwe bloemensoorten in bloei staan.

Les Ruchers du Morvan is het hele jaar door dagelijks geopend, behalve in de wintermaanden op de zondagen. Zie voor exacte toegangstijden de website. Aarzel niet om op de bel te drukken als de deur gesloten is. Het ecomuseum is gratis te bezoeken. In de winkel kan alleen contant worden betaald; pinnen is dus niet mogelijk.