Treigny: Guédelon en omgeving

Sentier de Guédelon
Treigny: Guédelon en omgeving
89520, Treigny

Een wandelroute van 9,8 kilometer langs een plek waaraan een legende is verbonden naar een middeleeuws fort in aanbouw.

Vertrekpunt route: Champ de Foire, tegenover de noordelijke ingang van het oude kerkhof van Treigny.
Aantal kilometers: 9,8 kilometer
Bijzonderheden: 

Bewegwijzerde route (nummer 23). Neem voor de zekerheid een IGN-wandelkaart van de omgeving mee.


Een mooie wandeltocht naar Guédelon waar met technieken en gereedschappen van destijds een middeleeuws kasteel wordt gebouwd.

Onderweg komt u vlak langs Neuf Pas. Volgens de legende werd hier enkele eeuwen geleden op een koude dag in november een jonge, zwangere vrouw uit Treigny-les-Révillons gedood. Ze had een geschil met haar gierige en norse buurman over eigendom van grond. Na afloop van de rechtszaak in Saint-Fargeau, die ze had gewonnen, liep ze terug naar huis. In het bos werd ze door de buurman neergeschoten. Na het schot liep ze nog negen stappen (“neuf pas”) alvorens bloedend neer te vallen.

ROUTE

  • Steek de Rue du Petit Pont over en ga de Chemin de la Déplaisance in. Dat is de meest linkse weg (naar het noordwesten). Negeer een weg naar links en wandel naar het gehucht Jolivots (kruis aan de rechterkant).
  • Neem het kleine weggetje naar het westen. Volg dat tot het einde. U komt dan langs het Kasteel van Ratilly (links van u). Verder passeert u de gehuchten Martins, Bourg-sans-Pailly en Pautrats.
  • Aan het einde van deze weg, die op het laatste stuk is afgebakend met afgeknotte bomen, pakt u de zandweg naar het noordwesten. De eerste weg naar rechts (een bosweg) negeren en doorlopen.
  • Bij de volgende kruising rechtsaf slaan. U loopt omlaag en negeert een pad naar rechts. U komt onderlangs “Neufs Pas”.
  • Houd links aan zodat u op de D955 komt. Steek die voorzichtig over en ga rechts omlaag (weg langs de bosafscheiding) naar het Kasteel van Guédelon. Als u dat heeft bezocht, keert u hier weer terug.
  • Volg de weg die iets afbuigt naar links. Steek het beekje (dat soms droog staat) over. Negeer de weg naar links en wandel naar Château Colnot (een huis rechts van de weg).
  • Ga rechtsaf. U loopt voorlangs een meertje. Bij de splitsing rechts aanhouden.
  • Op de kruising waar vijf wegen, waaronder een breder bospad, bij elkaar komen, neemt u de tweede weg naar links. Negeer weer een aantal afslagen.
  • Na een open plek met een veld aan uw rechterkant, ziet u rechts een weg. Ga rechtsaf die weg op.
  • Sla bij de eerste kruising rechtsaf en bij de tweede kruising linksaf. Vervolgens rechtdoor wandelen tot het einde van het bos. Dan komt u weer terug bij het vertrekpunt.

Deze wandeling wordt u aangeboden door Puisaye Tourisme.

Foto: ©Maud_HUMBERT, BFC Tourisme