9 oktober 2024

Natuurgebied bij Dijon op groene lijst UICN

UICN, een internationaal samenwerkingsverband voor natuurbescherming, heeft Val Suzon toegevoegd aan z’n groene lijst. De vallei van de Suzon ligt net buiten Dijon, ten noorden van de stad, en is het eerste natuurreservaat in Bourgondië dat die status heeft gekregen.

Val Suzon is een enorm, beschermd bosgebied met een rijke diversiteit aan bijzondere habitats. Het bestaat uit valleien met droog grasland, tufsteenmoerassen, rotsen en kliffen waar veel zeldzame en planten en dieren leven. Archeologische resten, onder andere uit de prehistorie, de Gallo-Romeinse tijd en de middeleeuwen wijzen erop dat hier ook al duizenden jaren mensen wonen. Met 2.980 hectaren is dit het grootste natuurreservaat in de regio Bourgogne-Franche-Comté.

De vallei is genoemd naar het riviertje de Suzon. Dat begint tussen Panges en Trouhaut om ruim 40 kilometer verderop, bij Longvic, uit te monden in de Ouche. Het is een prachtig stuk natuur waar inwoners uit Dijon kunnen recreëren. Ook voorziet Val Suzon voor een groot deel in de waterbehoefte van de Bourgondische hoofdstad. 

In 2011 werd dit een natuurreservaat. Daarnaast is het een Natura 2000 gebied en een Forêt d’Exception (uitzonderlijk bos). Val Suzon is het allereerste eerste regionale natuurreservaat ter wereld dat aan de groene lijst van de UICN is toegevoegd. Deze bijzondere internationale erkenning voor het natuurlijke erfgoed van de regio en voor de kwaliteit van het beheer, werd op 11 oktober in Dijon gevierd. 

Het Office National des Forêts (OFN), de Franse staatsbosbeheerder, heeft een aantal mooie wandelroutes uitgezet om vanuit de bodem van de vallei te klimmen naar plateaus met een geweldig uitzicht. Wie liever picknickt en een klein wandelingetje maakt, kan terecht bij de Site de Jouvence (langs de D7 ten oosten van Messigny-et-Vantoux) waar een bron ontspringt. Auberge Les Tilleuls in Messigny-et-Vantoux is een aardig restaurant voor een Franse lunch in deze groene vallei. Reserveer vooraf, want het is er meestal erg druk.

Bij de Union Internationale pour la Conservation de la Nature (UICN ), de Internationale Unie voor Natuurbescherming, zijn meer dan 1.400 overheden en publieke organisaties uit ruim 160 landen aangesloten. De gebieden op de groene lijst zijn gecertificeerd voor hun effectieve en kwalitatief goede beheer dat op de lange termijn positieve gevolgen heeft voor de mens en de natuur. De certificering berust op een goede governance, een solide concept met een planning, alsmede effectief beheer en succesvol behoud van de natuur. Elke vijf jaar worden de gecertificeerde gebieden geëvalueerd aan de hand van een reeks criteria.

Foto’s: ©T. Kuntz – Région BFC